Izvor: klix.ba
12.05.2023 u 10:52
0

Tri vrste namirnica koje POVEĆAVAJU DEPRESIJU: Zbog njih ste JOŠ VIŠE ANKSIOZNI?

"Ti si ono što jedeš"

Verovatno ste nebrojeno puta čuli frazu „ti si ono što jedeš“. Izreka ima nekog legitimiteta, ispostavilo se da ono što jedete može da utiče na vaše raspoloženje.

Sasvim je normalno da se ponekad osećate anksiozno. To može da znači da ste zabrinuti, napeti ili uplašeni, posebno zbog nečega što će se dogoditi ili dok se nosite sa stresnim događajem ili promenom.

Studije su pokazale da konzumacija određene hrane može da uzrokuje porast nivoa anksioznosti. Ako želite da izbegnete ovu nepotrebnu nevolju u kojoj se nalazite, evo namirnica i pića koje treba izbegavati, kažu dijetetičari.

1. Kafa

Da li ste se ikada osećali nervozno i ​​pod stresom nakon jutarnje šoljice kafe?Iako kafa može da vam da nalet energije, vrlo je moguće da podstakne i vašu anksioznost, jer je kofein stimulans.

Prema dobrotvornoj organizaciji za mentalno zdravlje Mind, to bi moglo da izazove anksioznost i depresiju, kao i da poremeti san.Ako mislite da kafa – ili druga pića s kofeinom poput čaja, kola i energetskih napitaka – izazivaju neke od gore navedenih simptoma, možda bi bilo dobro da pređete na biljne čajeve ili verzije bez kofeina.

Registrovani dijetetičar Madelin Laroč, poznata kao dijetetičarka za ADHD, rekla je za Delish da previše moćnog napitka može da uzrokuje simptome poput preterane brige, ubrzanog rada srca, znojenja i nemira.

2. Prerađena hrana

Čips, hamburger, kolači i gazirani sokovi mogu da izgledaju kao dobra ideja kada se osećate utučeno ili anksiozno. Međutim, prerađena hrana zapravo može da izazove pustoš na vašem raspoloženju.

„Ova hrana podstiče upalu i često im nedostaje vlakana i drugih mikronutrijenata za koje se pokazalo da pozitivno utiču na zdravlje mozga i osovinu creva i mozga“, rekla je Megan Hilbert, MS, RDN, iz Top Nutrition Coachinga.

Studije su pokazale da konzumiranje tradicionalnije i manje obrađene ishrane, poput mediteranske ili tradicionalne japanske ishrane, smanjuje rizik od razvoja depresije i anksioznosti za 25-35 odsto, dok ishrana bogata zasićenim mastima i rafinisanim ugljenim hidratima može da poveća depresivne i anksiozne simptoma za čak 70 odsto.

3. Alkohol

Iako piće nakon posla sa prijateljima može da bude dobar način za opuštanje, previše pića može da poremeti hemikalije u mozgu koje su važne za dobro mentalno zdravlje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter