Izvor: Kurir.rs
21.05.2023 u 09:45
0

UBLAŽITE STRES: Skuvajte čaj od valerijane i opustite se!

Koristi se kod nervne napetosti, razdražljivosti i nervoze koja se ispoljava na želucu i crevima.

Valerijana, macina trava ili lekoviti odoljen je višegodišnja biljka koja se smatra prirodnim sedativom i anksiolitikom (lek koji se koristi za lečenje anksioznost). Ime dolazi od latinske reči valere, koja znači „biti snažan“, „biti dobro“.

Reč je o biljci koja raste na vlažnim livadama u Evropi i Aziji, a može dostići visinu od otprilike dva metra. Cvetovi su joj beli, ružičasti, a ponekad i ljubičasti. Već 15 vekova je poznato da njen koren ima umirujući efekat na ljude. Nekada su se od valerijane pripremali samo čajevi, a danas možete pronaći kreme, tablete i kapsule.

Lekovita biljka

Osim što deluje smirujuće na centralni nervni sistem ljudi, veruje se da valerijana reguliše rad srca, pojačava izlučivanje žuči, smanjuje grčeve mišića, a pomaže i kod nesanice. U narodnoj medicini preporučuje se i kod napada migrene, hroničnog umora ili kao pomoć kod odvikavanja od pušenja. Osim što u nekim situacijama može sniziti krvni pritisak, njeno korišćenje nema drugih ozbiljnih nuspojava. Ipak, s valerijanom ne treba preterivati, a posebno je važno da se ne konzumira u kombinaciji s drugim sedativima ili hipnoticima.

Upozorenje

Ne preporučuje se konzumiranje više od tri šolje čaja dnevno. Potpuno je siguran za konzumaciju u trajanju od 28 dana, nakon toga treba napraviti pauzu. Ne preporučeje se trudnicama i dojiljama, a takođe nemojte piti čaj ni ako planirate da vozite automobil ili da upravljate nekim mašinama za koje je potrebna koncentracija.

Recept Napitak za naporan dan

Sastojci: 2,5 g sušenog čaja od valerijane 250 ml vruće vode

Priprema: Čaj od valerijane prelijte vrućom vodom. Poklopite i ostavite da se sastojci natope oko 15 minuta. Procedite i polako popijte.

NIJE SVAKO SALO JEDNO ŠTETNO PO ZDRAVLJE: Doktorka otkriva koje je najrizičnije i kako da ga istopite
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter