Izvor:
09.05.2019 u 17:57
0

OBELEŽEN DAN POBEDE: Održan i svečani koncert! (FOTO)

Polaganjem venaca, svečanim maršom "Besmrtni puk" i koncertom na platotu ispred Skupštine grada Beograda obeležen je dan Pobede nad fašizmom, 9. maj.

"Besmrtni puk", u kojem su učestovali brojni građani i predstavnici republičke i gradske vlasti, kao i gosti iz Rusije, kretao se od Spomen-groblja oslobodiocima Beograda, Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada Beograda, gde je održan svečani koncert.

Koncert je organizovao Ruski dom iz Beograda, uz podršku Grada Beograda i Vlade Grada Moskve, a nastupili su ruski i srpski umetnici i ansambli.

Pre početka koncerta, okupljenima su se obratili ministar za inovacije i tehnološki razvoja Nenad Popović, ministar za rad Zoran Ðorđević, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Popović je rekao da se na današnji dan moramo prisetiti ideja zbog kojih su naši preci, nadljudskom hrabrošću i nepokolebljivošću, bili spremni da bespogovorno, u ratu žrtvuju svoje živote.

-Moramo se prisetiti tih ideala prošlosti, jer na njima je zasnovana i naša sadašnjost i budućnost-rekao je Popović i istakao da su ti ideali sloboda i nezavisna otadžbina.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je okupljenima čestitao Dan pobede i istakao da je poznato da su Srbi i Rusi braća.

-Ali, mi smo i braća po oružju. Ovo je dan kada treba da pamtimo svakog srpskog i ruskog heroja, od maršala do vojnika-poručio je Čepurin.

Zamenik gradonačelnik Goran Vesić se, u ime Grada Beograda, zahvalio prijateljima iz Rusije koji su došli da zajedno sa građanima Srbije proslave pobedu nad fašizmom.

-Ako ima naroda koji sa punim pravom slave pobedu nad fašizmom, onda su to ruski i srpski narod. Podneli smo najveće žrtve, proporcionalno broju stanovnika, i bili na pravoj strani čovečanstva- istakao je Vesić.

On je dodao da je današnji dan prilika da se zahvalimo i Crvenoj armiji na učešću u oslobođenju Beograda 20. oktobra 1944. godine.

-Nikada nećemo zaboraviti da je 1.000 Crvenoarmejaca i skoro 3.000 pripadnika NOB-a dalo život da Beograd bude slobodan-rekao je Vesić.

On je istakao da marš "Besmrtni puk", treba da podseti na pretke koji su dali život u borbi protiv fašizma, da podseća buduće generacije šta je fašizam i da bude brana revizije istorije.

Ministar Ðorđević rekao je da je nemamo pravo da zaboravimo naše pretke pale za slobodu i da je naša obaveza da čuvamo sećanje na njih.

U povorci "Besmrtni puk" bili su i mnogobrojni građani, a među njima su potomci nastradalih koji su, uprkos kiši, nosili fotografije svojih predaka, srpske i ruske zastave.

U prvom redu su bili prvom redu su ministar Popović, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, šef odbora za spoljne poslove ruskog Saveta federacije Konstantnin Kosačov i Valerij Rjazanski, ministar Ðorđević, direktor kancelarije za KiM Marko Ðurić...

Ovo je četvrti put da se u Beogradu održava svečani marš "Besmrtnog puka" povodom Dana Pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter