Izvor:
17.12.2019 u 13:25
0

DŽELAT U BELOM Pogubio je najviše ljudi u Evropi za račun SRPSKOG KRALJA, a ruke nije hteo da prlja! (FOTO)

OVO JE ZATVORSKI PAKAO Neverovatna izložba u kaznioni Sremska Mitrovica (VIDEO)

Dželat u belom. Čovek koji je radio za dve krune – austrougarsku i srpsku. Svojim belim rukavica surovo je okončao život 108 ljudi.

Ovo je Karl Dragutin Hart, čuveni dželat sa kraja 19. i početka 20. veka. Radno mesto mu je bilo u kaznioni u Sremskoj Mitrovici, ali ga to nije sprečavalo da "tezgari" po celoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca i radi za račun srpske krune.

Neverovatnu priču o najpoznatijem ubici Evrope od pre 120 godina, za portal Happy TV otkriva, autorka i scenograf izložbe „Istorijska uloga Kazneno-popravnog zavoda i stradanje Srba u dva svetska rata – Zapečaćene sudbine“ Vladislava Munić Kanington.

– Hart se smatrao uspešnim u svom poslu. Naime, ukoliko se egzekucija obavi u roku od 13 minuta, onda se smatra uspešnom, a Dragutin Hart je bio uspešan u tome. On je ovaj posao završavao, a da nije uprljao svoje ruke. Tokom egzekucije, on se nalazio na postolju, dok je njegov pomoćnik bio u podnožju i vukao žrtvu ka zemlji – rekla je autorka izložbe i scenografkinja Vladislava Munić Kanington.

NOVO U SLUČAJU "JOVANJICA" Vlasniku plantaže marihuane još 30 dana

U Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici otvorena je jedinstvena izložbena postavka, zapravo svojevrsni muzej sa autentičnim zatvorskim eksponatima iz davnih vremena, jedini takav u ovom delu Evrope.

Izložbena postavka pod nazivom „Istorijska uloga Kazneno-popravnog zavoda i stradanje Srba u dva svetska rata – Zapečaćene sudbine“ u nekoliko originalnih podrumskih prostorija KPZ govori o istoriji zatvora, od njegovog osnivanja 1895. godine. U te priče sažeti su i najteži trenuci običnog naroda. Pre svega zbog činjenice da je zatvor u Prvom i Drugom svetskom ratu zapravo bio logor u kojem su pored muškaraca zatvarali žene i decu.

SPALJENI NARKOTICI U peći nestalo 880 kilograma droge! POGLEDAJTE AKCIJU! (VIDEO)

Na jedinstvenoj muzejskoj postavci su i originalna vešala kao i priča o najčuvenijem dželatu Karlu Dragutinu Hartu koji je pogubljenja vršio sa cilindrom na glavi i u belim rukavicama.

Munić je rekla da su šešir i rukavice pronađeni u zatvoru i da se vide tragovi vremena na njima.

– Trag vremena se vidi i na rukavicama i na šeširu. Važno je naglasiti da su vešala na postavci tzv. austrijska vešala i da smo ih mi restaurirali jer su bila u lošem stanju – naglasila je Munić.

Vladislava Munić Kanington je za „Hepi“ portal rekla da je izložba u toku i da su posetiocima jednako interesantne sve postavke.

Happytv.rs
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter