Izvor:
24.12.2019 u 08:21
0

PAZITE SE PIROTEHNIKE! Treba je zabraniti, a kazne su drakonske!

Pirotehnička sredstva nisu igračke i mogu ozbiljno da ugroze život i nanesu teške telesne povrede, upozoravaju stručnjaci.

Potrebno je zabraniti prodaju petardi, jer one nisu igračke i mogu da nanesu teške telesne povrede, apeluju stručnjaci uoči predstojećih praznika! Najopasnije je što pirotehnička sredstva najčešće koriste najmlađi, bez znanja roditelja, a da nisu ni svesni koliko mogu da stradaju od njih.

Prema rečima lekara, najčešće povrede koje nastaju od petardi jesu opekotine po rukama i celom telu, otvorene rane, povrede oka, oštećenje sluha…


Zakon o javnom redu i miru

Ko paljenjem pirotehničkih proizvoda narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčanom kaznom od 50.000 do 100.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova.

Ko pucanjem iz vatrenog ili drugog oružja ili imitacije oružja narušava javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana, kazniće se novčanom kaznom od 100.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana.


Zbog opasnosti od ovakvih proizvoda nadležni organi uveli su rigorozne kazne. Tako se, prema odredbama Zakona o javnom redu i miru (član 17), bacanje petardi i drugih pirotehničkih sredstava kažnjava sa 50.000 do 100.000 dinara ili sa 120 sati društveno korisnog rada. Kazni neće biti pošteđena ni deca mlađa od 14 godina, ali će za njih odgovarati roditelji.

Načelnik odeljenja opekotina sa intenzivnom negom dr Biljana Ćertić kaže da petarde treba potpuno zabraniti, jer se svake godine beleži veliki broj nesrećnih slučajeva koji su nastali nakon upotrebe ovih pirotehničkih sredstava.

– Petarde su veoma opasne i toga svi moraju biti svesni! Čak i ako se pazi prilikom njihovog paljenja i bacanja, one su rizične. Zato apelujem na roditelje da svojoj deci ne dozvole ovakvu zabavu, jer se tako ugrožava život. Petarde mogu naneti teške opekotine, rane, povredu šake ili prstiju, kao i cele ruke. Deca su dolazila sa tako teškim povredama da je bila neophodna amputacija delova šake ili prstiju – naglašava dr Ćertić i podseća na jeziv slučaj momka koji je imao povrede po celom telu kada mu je petarda iznenada eksplodirala u džepu.

Kažnjavanje za prodaju petardi na crno

Od početka godine nadležni organi su podneli 39 prekršaja za nelegalnu prodaju pirotehničkih sredstava, podaci su Prekršajnog suda u Beogradu. – Nelegalna prodaja i držanje pirotehničkih proizvoda su zabranjeni, jer za to morate imati posebnu dozvolu i saglasnost. Zbog kršenja zakona, od početka godine nadležni organi su podneli 39 prekršaja, od čega je osam bilo osuđujućih sa novčanom kaznom od 10.000 do 20.000 dinara, dok je jedna bila oslobađajuća – kaže Olivera Ristanović, predsednik ovog suda.

Da od petardi može ozbiljno da se nastrada, naročito najmlađi koji se njima igraju, upozorava i pedijatar dr Saša Milićević. On napominje da petarde nikako nisu za igru.

– Ova opasna sredstva mogu da budu uzrok i oštećenja sluha, ali i ozbiljnih povreda oka, čak i gubitka vida. Najopasnije su zelene "dinamitare", koje prave pravu eksploziju. Imali smo slučajeve da deca dolaze sa oštećenim sluhom jer su im drugovi ubacivali petarde u kapuljače. Dečacima je zanimljivo da dugo u ruci drže zapaljenu petardu, pa tako ostaju i bez prstiju. Miris baruta je takođe veoma neprijatan deci koja imaju astmu ili probleme sa disajnim organima, pa može da dođe i do blagog gušenja – upozorava doktor Milićević.

Zabrana prodaje

I predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović smatra da je, osim upotrebe, zakonom potrebno zabraniti i prodaju ovih opasnih pirotehničkih sredstava.

– Podržavam svaki predlog da se bacanje petardi sankcioniše i najstrože kazni. Mada, smatram da ako se kažnjava bacanje petardi, logično je da se sankcioniše i njihova prodaja. Jer ispada da ta opasna sredstva možete da kupite ili prodate, ali ne i da ih koristite – kaže Papović i savetuje građane da, ukoliko baš moraju da kupuju pirotehnička sredstva, to rade isključivo u ovlašćenim prodavnicama jer to garantuje veću bezbednost.

Izvor: alo.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter