Izvor:
14.06.2019 u 09:12
0

NEBOJŠA ČOVIĆ ZA HAPPY PORTAL: Ne možete dozvoliti jednom narodu da sa sobom nosi teritoriju i približava Albaniji, a srpskom narodu u Republici Srpskoj takvo pravilo ne dozvolite!

Naša novinarka razgovarala je sa bivšim potpredsednikom Vlade Srbije, gospodinom Nebojšom Čovićem, o pitanju Kosova.

Kako komentarišete proslavu dvadesetogodišnjice ulaska Nato snaga na KIM?

Nisam video nešto ružnije i poraznije za celokupnu međunarodnu zajednicu. Vidim da su Amerikanci išli u dve kolone. Jednu kolonu je predstavljao Klinton i Olbrajtova, sa Klarkom, to je kolona koja je dosta nesreće nanela kako nama tako i u svetu. Druga kolona, Metju Palmer i Fillip Kosner, je imala jedan drugačiji pristup. Sve ovo nam govori da su ogromne, prljave pare date za sve ono što se dogodilo na Kosovu i Metohiji. Čuo sam da je Klinton bio nezadovoljan što u delegaciji nije bila Monika Levinski.-

Može li doći do sporazuma Beograda i Prištine dok su na vlasti Tači i Haradinaj?

Koliko ja poznajem situaciju i znam šta su sve oni radili, nisam veliki optimista. Ja očekujem na prostoru Kosova dođe deo albanskih intelektualaca, ljudi koji nisu upljali ruke krvlju i koji nisu kriminalci. Građani koji su na KIM izuzetno teško žive, oni se raseljavaju sa Kosova, čak ni iseljavanje im nije omogućeno lako. Dole imate jednu diktaturu kriminala i to vrlo ogranizovanog, dugokog kriminala, gde su perjanice Hašim Tači, Haradinaj… za sve njih imate šeme ili drvo kriminala koje je radio ili Nato ili Kfor, mi smo te informacije davali i pokazivali javno. Pitanje je kako možete sa takvim ljudima da radite ako je evidentno da su oni u organizovanom kriminalu. – ističe Čović.

Da li je prisustvo Misije UN jedini garant opstanka Srba na severu KIM?

Od samog početka oni to što su trebali da sprovedu nisu sproveli. Kroz Rezoluciju 1244 i Kumanovski sporazum to je bilo jedini zadatak Kfora. Misija UN je imala zadatak u administrativnom i policijskom smislu, pa se u međuvremenu umešao Euleks i Evropska unija, ali Kfor nije taj bezbednosni zadatak izvršio. Prvo, nije razoružao teroriste, potom je te teroriste transformisao u policiju, pa sada u vojsku.Srbi uopšte nisu bili zaštićeni, potpuna zaštita nije sprovedena. Vidim sada tendencije da je nepotreban Unmik, to su sve pokušaji da se izađe iz Rezolucije 1244. Srbija mora da zaštiti svoj narod, svoju suverenost i teritorijalni integritet, ukoliko bi tu došlo do određenih promena ne možete imati politiku dvostrukih standarda, ne možete dozvoliti jednom narodu da koji je skoro etnički čist sa sobom nosi tu teritoriju i približava je Albaniji, a drugom narodu, kakav je srpski narod u Republici Srpskoj onda takvo isto pravilo ne dozvolite!- poručuje Čović.

Opširnije možete pogledati na linku ispod.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter