5°C

Beograd

NOVI SAD: Nastavlja se saradnja s Francuskim institutom!

Predstavnici Pokrajinske vlade razgovarali su danas sa predstavnicima Francuskog instituta o kulturnim i edukativnim projektima koji bi trebalo da promovišu francusku kulturu u Vojvodini, saopštila je Pokrajinska vlada.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević sastali su se danas sa savetnikom za saradnju i kulturu Francuske ambasade i direktorom Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batistom Kizenom i sa novim rukovodiocem ogranka Francuskog instituta u Novom Sadu Vladimirom Markovićem.

Žan-Batist Kizen je želeo lično da predstavi novog rukovodioca ogranka Francuskog instituta u Novom Sadu, koji je u aprilu ove godine stupio na tu funkciju.

Kako je saopsteno, Njilaš se osvrnuo na petogodišnju saradnju sa Institutom i istakao da će se ona i ubuduće nastaviti.

- Na teritoriji AP Vojvodine više od 7.700 đaka osnovnih i srednjih škola izučava francuski jezik - bilo kao izborni ili kao obavezni predmet. Saradnja s Francuskim institutom prvenstveno se ogledala u angažovanju lektora za francuski jezik, u okviru projekta ''Biram francuski'', koji je podržao naš Sekretarijat - rekao je Njilaš.

Sekretar za kulturu Dragana Milošević poručila je da treba da umrežimo sve naše kulturne institucije s Francuskim institutom i da nastavimo da razvijamo saradnju.

- Samo zajedničkim projektima možemo uspeti u tome. Mi ćemo apsolutno pružiti podršku za projekte i manifestacije na polju kulture - rekla je Milošević.

Novi rukovodilac ogranka Francuskog instituta u Novom Sadu Vladimir Marković rekao je da je promocija francuskog jezika i kulture prioritet na teritoriji cele pokrajine. Najavio je niz aktivnosti od septembra, povodom petnaestogodišnjice postojanja ogranka u Novom Sadu.

Sastanku je prisustvovao i podsekretar pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Žolt Sakalaš.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar