Izvor:
03.12.2019 u 20:24
0

POMOĆ RUSKIH PRIJATELJA I gas kao ključno pitanje u Sočiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sočiju da od Rusije očekuje pomoć u snabdevanju gasom, od kojeg zavisi cela srpska industrija.

– Gas za nas postaje ključno pitanje. Ne znamo šta će se desiti u tim odnosima između Rusije i Ukrajine po pitanju snabadevanja gasom, pošto cela zemlja može da nam bude ugrožena ukoliko ta pitanja ne rešimo sa našim ruskim partnerima – rekao je Vučić, koji će se sutra u Sočiju sastati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Ističe da je gas ključno pitanje i od životnog značaja, pošto bez gasa u Srbiji ne bi radila industrija, neće raditi ni Železara, ni MSK, Simens, niti druge velike kompanije.

– Da ne govorim šta to znači za domaćinstva – napomenuo je Vučić.

Kako je rekao, to je veliki problem o kojem je više puta razgovarao s predsednikom Putinom i drugima u svetu.

– Mi i dalje ne možemo preko Bugarske da dobijamo gas, do sada smo ga dobijali preko Ukrajine i Mađarske. Obezbedili smo gas i prepunili naše skladište u Banatskom dvoru gde može da bude 450 miliona kubnih metara gasa, a tamo smo napravili prostor i za dodatnih 100 miliona kubika, kako bi mogli bar u prvom kvartalu dnevno da dodajemo dva do 2,5 miliona. S Rusima imamo ugovor za 6,2 miliona, a naša potrošanja je oko 12 miliona i sada jurimo ostalo – naveo je Vučić.

Kaže da je obezbeđivanje gasa komplikovano i teško, jer kada se kupuje na tržistu, mora unapred da rezervišu količine gasa, pa ne može po tako povoljnijim cenama da se dobije i drugo.

– Verujem da će nam ruski prijatelji pomoći da te probleme rešimo" -dodao je Vučić.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter