Izvor:
25.09.2018 u 07:25
0

MAJMUNSKE BOGINJE UZNEMIRILE JAVNOST U SRBIJI: Nije u pitanju novo oboljenje kaže epidemiolog dr Zoran Radovanović!

Vest da su se u Zapadnoj Evropi pojavili prvi slučajevi "majmunskih boginja" i da je zbog toga Ministarstvo zdravlja Republike Srbije pojačalo kontrolu na graničnim prelazima, uznemirilo je mnoge koji strepe da bi moglo doći do širenja ove bolesti u našoj zemlji. Da li ima razloga za strah i o kakvoj bolesti je zapravo reč, objašnjava prof. dr Zoran Radovanović, spec. epidemiolog.

"Nije u pitanju novo oboljenje. Za "majmunske boginje" se znalo još 70-ih godina, pa je u vreme iskorenjivanja velikih boginja 80-ih godina postajala mogućnost da one zauzmu njihovo mesto, što se nije dogodilo", kaže epidemilog Zoran Radovanović. Ova vrsta boginja poput malih i velikih spada u ospine granice, ali je u odnosu na njih blaža i sa manjom verovatnoćom prenosa sa čoveka na čoveka. Postoji u ovom momentu strah da ne dođe do mutacije virusa koja bi olakšala transmisiju, ali su verovatnoće za to male. Teško se prenosi i sa majmuna na čoveka. Majmunske boginje su vrsta virusa koja se najčešće prenosi sa primata na primate. Imaju i geografsko odredište, pa su najučestalije u tropskoj Africi. Ipak, u Velikoj Britaniji registrovani su pacijenti sa "majmunskim boginjama" (virus su doneli putnici iz Nigerije). "Pojavile su se nakon bližeg kontakta sa životinjom, a onda se nakon 10 dana inkubacije u Evropi bolest ispoljila", objašnjava epidemiolog kako je došlo do pojave virusa na Staro kontinentu i naglašava da se ova vsta boginja retko javlja pa da mesta za paniku apsolutno nema.

"Nema govora o epidemiji i kada bi neko u našoj zemlji oboleo, preneo bi virus eventalno na nekog bližnjeg i na tome bi ostalo", kaže profesor Radovanović.

Ova vrsta boginja poput malih i velikih spada u ospine granice, ali je u odnosu na njih blaža i sa manjom verovatnoćom prenosa sa čoveka na čoveka. Postoji u ovom momentu strah da ne dođe do mutacije virusa koja bi olakšala transmisiju, ali su verovatnoće za to male. Teško se prenosi i sa majmuna na čoveka. Majmunske boginje su vrsta virusa koja se najčešće prenosi sa primata na primate", ističe naš sagovornik.

Izvor:Blic.rs
Foto:Wikipedija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter