2°C

Beograd

TESLINO ČEDO ILI VANZEMALJSKI BROD: Misteriozni satelit "Crni vitez" godinama kruži oko Zemlje

Neidentifikovani objekat koji navodno već godinama kruži oko Zemlje u njenoj orbiti posebno je zanimljiv teoretičarima zavera, koji ga često povezuju i sa pronalazačem i genijem Nikolom Teslom.

Američke novine su 1940. godine pisale o istraživaču NLO-a Donaldu Kihoju koji je tvrdio da su vazdušne snage SAD detektovale dva satelita u orbiti oko Zemlje, prenosi "24.sata.hr".

U to vreme nijedna svetska sila nije imala tehnologiju za lansiranje objekata u orbitu pa je Kihoj zaključio da se radi o satelitima vanzemaljskog porekla koji potiču sa planete smeštene u solarni sistem zvezde "Epsilon Bootis".

Legenda o satelitu Crni vitez

Skeptici i danas ukazuju na to da je Kihoj 1954. godine promovisao sopstvenu knjigu i da su mu tvrdnje o satelitima vanzemaljskog porekla pomogle pri generisanju medijske pažnje i pažnje javnosti.

Bio je to zapravo početak legende o Crnom vitezu, misterioznom satelitu čija se starost procenjuje na 13.000 godina.

U februaru 1960. godine "Tajm" je pisao da je američka mornarica detektovala tamni objekat i kako se možda radi o tajnom sovjetskom špijunskom satelitu.

Ali, već u sledećem broju objavili su da je u pitanju bio ostatak "Discoverer VIII" satelita. Tri godine kasnije brojni mediji i autori su počeli da pišu o neobičnom iskustvu astronauta Gordona Kupera, koji je za vreme svemirske misije "Mercury - Atlas 9" video neidentifikovani leteći objekt.

Teoretičari zavera i taj događaj su povezali sa Crnim vitezom, a tek decenijama kasnije istražitelji su odlučili da provere da li je čovek to zaista tvrdio i zaključili da o tome nema nikakvih dokaza.

Nečija izmišljotina je izgleda ponovljena toliko puta, da je postala opšteprihvaćena. Najnoviji događaj koji su povezuje sa Crnim vitezom dogodio se 1998. godine. Naime, na NASA-inoj fotografiji nastaloj tokom STS-88 misije vidi se crni objekt koji se, naravno odmah počeo da se dovodi u vezu sa legendarnim Crnim vitezom, ali stručnjaci su objasnili da se najverovatnije radi o termalnom pokrivaču koji su za vreme misije izgubili Džeri L. Ros i Džejms H. Njuman.

- Legenda o Crnom vitezu mešavina je potpuno nepovezanih priča: izveštaja o neobičnim naučnim zapažanjima, čudnih ideja različitih autora, tajnih špijunskih satelita i fotografija koje tumače ljudi bujne mašte. Svi ti "sastojci" pomešani i skuvani su na internetu bili toliko dugo dok nije stvoren mit - objasnila je fenomen Crnog viteza Martina Redpat, naučnica koja radi u planetarijumu "Armagh" u Severnoj Irskoj.

Njena teorija vrlo je logična i najverovatnije savršeno tačna, posebno danas kada je orbita Zemlje zagađena i prepuna tzv. "svemirskog smeća" tj. različitih ostataka letelica i satelita koji lebde bez kontrole i nadzora.

Povezanost sa Teslom

Ali, mit o Crnom vitezu ipak ima jedan vrlo zanimljivi element. Naime, on se često povezuje sa eksperimentom Nikole Tesle iz 1899. godine. Već nekoliko puta teoretičari zavera kažu da je Nikola Tesla tada dobio poruke vanzemaljskog porekla i to upravo sa Crnog viteza. Te 1899. godine Tesla je u svojoj laboratoriji u Kolorado Springsu na svom radio prijemniku čuo neobične ritmične zvuke.

Nikola Tesla je taj događaj godinama kasnije opisao ovako:

"Nikada neću zaboraviti prve osećaje koje sam doživeo kada mi je sinulo da sam posmatrao nešto od potencijalno nesagledive važnosti za čovečanstvo. Imao sam osećaj kao da svedočim rođenju novog znanja ili otkriću velike istine. Još i danas se vrlo jasno sećam tog događaja i aparata, kao da je i sada ispred mene. Moja prva posmatranja pozitivno su me prestrašila jer su u sebi imala nešto misteriozno.Bio sam sam u laboratoriji i bila je noć, ali tada mi na pamet nije pala ideja da su te smetnje možda inteligentno kontrolisani signali. Promene koje sam primetio bile su periodične, sa toliko jasnim karakteristikama broja i reda da nisam mogao da ih povežem ni s čim što mi je bilo poznato. Bile su mi poznate, naravno, takve električne smetnje s obzirom na to da je njihov izvor bilo Sunce, Aurora Borealis ili pak zemljine konvekcijske struje, ali one, siguran sam, nisu bile uzrok onome što sam ja čuo. Iako nisam mogao da dešifrujem njihovo značenje, bilo je nemoguće da o njima razmišljam kao o nečemu slučajnom. U meni konstantno raste osećaj da sam bio prvi čovek koji je čuo pozdrav jedne planete drugoj", zapisao je briljantni Tesla.

Blic.rs
Foto: Arhiva Happy TV

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar