Izvor: tanjug
30.12.2020 u 15:27
0

PAO SPORAZUM EU i Kina postigle dogovor o investicijama

Kina i EU danas su u principu zaključile pregovore o sveobuhvatnom Sporazumu o investicijama. U EU navode da će, i pored ovog sporazuma, svoju politiku prema Kini nastaviti u skladu sa utvrđenim ”sveobuhvatnim pristupom”.

NAJVAŽNIJE DANAS

(FOTO) RUSKA VAKCINA „SPUTNJIK V“ STIGLA U SRBIJU: Prve fotografije

OVAKO ĆE SE SLAVITI: Doček Nove godine uz epidemiološke mere veliki IZAZOV za nadležne

MAFIJAŠKI KANALI: Srpska policija steže obruč oko crnogorskih klanova

Dogovor o sveobuhvatnim ulaganjima EU i Kine usledio je nakon današnjeg video razgovora kineskog predsednika Si Đinpinga i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

U Briselu navode da se Kina obavezala na ”veći nego ikada” nivo pristupa svom tržištu za investitore iz EU, uključujući i nova važna otvaranja kineskog tržišta.

– Kina se takođe obavezuje da će osigurati pošten tretman kompanija iz EU kako bi se mogle takmičiti pod jednakim uslovima u Kini, uključujući i disciplinske mere za državna preduzeća, transparentnost subvencija i pravila protiv nametnutog prenosa tehnologija – navodi se u saopšetnju Evropske komisije.

PROČITAJTE JOŠ

VUČIĆ POSLAO PISMO VLADI SRBIJE: Milion evra Vladi Hrvatske kao pomoć zbog serije zemljotresa

Potpisan Bregzit!

DANAS JE DAN SVETOG PROROKA DANILA: Posebna verovanja se vezuju za ovaj praznik

PUTIN ČESTITAO VUČIĆU PRAZNIKE: Naglašen značaj strateških partnerskih odnosa između dve zemlje

Dodaje se da se Kina prvi put složila i sa ambicioznim odredbama o održivom razvoju, uključujući obaveze o prisilnom radu i ratifikaciju relevantnih osnovnih konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR).

U Briselu zaklljučuju da ovaj Sporazum ima veliki ekonomski značaj, ali i da će za njegovo sprovođe biti potreban ”visok i održiv” nivo političkog angažmana sa Kinom. Sporazum takođe predviđa i mehanizam praćenja ispunjavanja obaveza za koji će sa EU strane biti zadužena Evropska komisija.

Tokom razgovora lidera Kine i EU pomenuta su i pitanja saradnje u borbi za očuvanje klime, ali i zabrinutost EU zbog stanja ljudskih prava u Kini, uključujući i dešavanja u Hongkongu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter