Izvor: Objektiv.rs
16.07.2021 u 12:08
0

OPREZ: Klime nas ovih dana spasavaju, ali, ukoliko ih ne održavamo pravilno, mogu biti jako ŠTETNE PO ZDRAVLJE

Morate ih redovno detaljno čistiti u ovlašćenim servisima

PROČITAJTE JOŠ:

RHMZ IZDAO UPOZORENJE ZA CELU SRBIJU: Za tri sata može pasti 20 LITARA kiše!

MASOVNO TROVANJE U DEČANIMA: Tužilac u peći nema saznanja o Srbima u blizini bunara, traži izveštaj policije

ISTRAGA O ŠVERCU KOKAINA SLOVENAČKIH KAVČANA! Vrzić organizovao transport prljavog novca u Beograd – TAST UZIMAO MILIONE OD DROGE

Poslednjih nekoliko nedelja, retko ko uspeva da opstane bez klima-uređaja. Usled previsokih temperatura, klima-uređaji nam, neki bi rekli, spasavaju živote. Međutim, njihova upotreba može negativno da utiče na zdravlje čoveka. 

Naravno, ukoliko se ne koristi pravilno i ukoliko se ne čisti redovno.

Problem nastaje, jer se mnogi ne pridržavaju propisanog.

Stručnjaci objašnjavaju da je jako važno redovno servisirati klimu jednom godišnje u ovlašćenom servisu.

Bakterije i gljivice
Pored toga, neopodno je, na približno dve nedelje, mehanički čistiti, prati filtere klima – uređaja čime se uklanjaju mikroorganizmi koji se zadržavaju na filterima klime. Neočišćen klima – uređaj je izvor bakterija i gljivica koje se, tokom rada, raspršuju u prostoru, što može negativno da utiče, kako na zdrave, tako i na osobe koje pate od alergija, ili obolele od astme.

Jedan od najznačajnijih uzročnika bolesti je bakterija legionella pneumophila, koja izaziva legionarsku bolest, čiji simptomi liče na grip. Neadekvatno korišćenje klime, bez povremenog isključivanja i provetravanja, prevelike razlike u temperaturi prostorije i okolnog prostora mogu da dovedu do različitih upala sluzokoža gornjeg disajnog trakta.

Iritacija grla
Kao posledica suvog vazduha može da se javi osećaj iritacije u grlu, svrab grla, kašljucanje, bolovi u sinusima. Takođe, prevelike razlike u spoljašnjoj i temperaturi prostorije, mogu da dovedu i do stanja “temperaturnog šoka” pri naglom ulasku ili izlasku iz prostorije.

Ventilatori i štetnost
Ventilatori ne rashlađuju vazduh u prostoriji, već samo omogućavaju strujanje vazduha koji je u prostoriji. Manje je poznato i da ventilatori mogu da imaju negativan uticaj na zdravlje jer, kako kažu stručnjaci, svojim radom konstantno podižu čestice prašine i polena sa podova i ostalih površina u vazduh i osobama koje su sklone alergijama pogoršavaju zdravstveno stanje. Pored toga, buka koju izaziva tokom rada, tokom dužeg perioda, takođe, može negativno da utiče na zdravlje.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter