Izvor:
04.07.2017 u 02:28
0

ĐOKOVIĆ PRED START VIMBLDONA: Ljudsko biće pre tenisera!

Put do trofeja na Vimbldonu, uprkos teškom žrebu, lakši je od onog koji vodi do pronalaženja sebe. Taj drugi put, mnogo intimniji i skriven od pogleda javnosti, Novaku je sad važniji od imena potencijalnih rivala sa kojima će se ukrstiti ako u utorak savlada prvu prepreku, Martina Kližana. I od svih pobeda, titula, slave…

Proces vraćanja teniskog identiteta, započet titulom u Istbornu, biće dug i naporan, ali ne koliko i traženje unutrašnjeg "ja". Đoković je u obe misije, "radi i studira" gledano kroz svakodnevicu običnog mladog čoveka.

Srpski teniser pokušava da radi na sebi, da studiozno istražuje ono "drugo ja" koje ne drži reket u ruci.

– Teško je u profesionalnom sportu da prolazite kroz taj proces. Sport je jedno od onih polja gde možete da se predstavite na najbolji mogući način. Zato se ljudi poistovećuju sa vama i onim što radite, zbog sve te žrtve i borbe. U osnovi svega, morate zaradite respekt i trofeje sami. Ali, meni se čini da danas sve posmatra kroz prizmu materijalnog. Ko podiže više pehara ima više poštovanja, slave, novca i bolji status u društvu. Zato je teško da prolazite kroz proces spoznaje sebe u vremenu u kome živimo, sa ovakvim sistemom vrednosti. Ali, za mene je jednako važno da se brinem o sebi kao ljudskom biću. Da gledam i sve što se dešava van teniskog terena.

I njegov novi trener izlazi van okvira običnog sportiste. Mario Ančić je hvatao ispite na voleje.

– Tokom karijere je studirao pravo. Ne viđa se tako često da sportisti završavaju fakultet, pogotovo ne neko ko je njegovoj ranga, bio je top 10 igrač. A postao je bankar na Vol stritu – naglasio je Novak.

Kada se Hrvat u nedelju pojavio na terenima "Ol Ingland tenis kluba", nema osobe koja ga nije zaustavila. Ne zbog slikanja, nego da proćaska sa njim. "Drago mi je da si opet na turu", čestitao mu je Patrik Muratoglu u prolazu.

– Mario je veoma pametan i obrazovan. Poštovali su ga svi i divili su mu se. Oduvek smo imali veliko poštovanje jedan prema drugome. Provodili smo dosta vremena van terena, a komunikacija sa njim je posebno laka, jer govorimo istim jezikom.

Hrvat će još jedno od niza eksperimenata koji Đoković radi dok pokušava da se vrati u formu.

– Kada bih mogao da dam jedan savet mlađem sebi, to bi bilo da bude strpljiviji. To je nešto što nedostaje mladima. I ja sam imao taj problem. Moraš da veruješ u neki proces. Isto tako, ne volim da se osvrćem i da žalim za nečim. Sve se dešava sa nekm razlogom, van terena i na njemu – dodao je Đoković.

Novosti
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter