Izvor:
04.07.2017 u 16:37
0

UPIS U SREDNJE ŠKOLE: Evo u kojim školama je ostalo mesta, a koje su već POPUNJENE!

Skoro sva mesta u prvom krugu popunile su medicinske i ekonomske škole, gimnazije, kao i odeljenja za frizere, ugostitelje, turizmologe i elektrotehničare informacionih tehnologija.

Među najpopularnijih 16 obrazovnih profila u Srbiji, polovina je u medicinskim školama. Visok indeks popularnosti je i za elektrotehničara informacionih tehnologija, kao i za profile u Vazduhoplovnoj akademiji – kažu iz Sektora za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Ministarstva prosvete.

Od 64.337 učenika, koliko ih je raspoređeno u prvom krugu, 53.822 opredelila su se za četvorogodišnje profile, a 10.515 za trogodišnje.

– Ovom prilikom je 84,06 odsto učenika raspoređeno u školu koja je bila među prve tri iskazane želje. Neraspoređeno je 1.470 đaka, a za njih je preostalo 2.946 mesta u odeljenjima trogodišnjih i 5.334 u odeljenjima četvorogodišnjih obrazovnih profila – objašnjavaju iz Ministarstva.

Skoro sva mesta popunjena su u prestoničkim medicinskim školama, za profile u oblasti ekonomije, prava i administracije, ali i delatnosti ličnih usluga (frizer, manikir i pedikir, vlasuljar). S druge strane, najviše slobodnih mesta za upis u drugom krugu je za mesare i trgovce, kao i profile Tehničke škole za dizajn kože i Građevinske škole.

Nakon uvida u rang-liste za upis dece u srednje škole Novosađani su odahnuli budući da je većina njihovih želja ispunjena, što je potvrdio i direktor novosadske OŠ “Kosta Trifković” Milan Spasojević.

Deca su postigla dobar uspeh na maturskom ispitu, što je najbitnije, a roditelji su bili dosta realni i nisu svoje ambicije stavljali u prvi plan. Iznenađenja nije bilo, eventualno će neko poželeti da promeni smer, ali to će sve ići preko školske uprave ka Ministarstvu prosvete – priča nam Spasojević.

Izvor:Blic.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter