
RODITELJI OPREZ: Sladoledi izazivaju RAK debelog creva!
Industrijski proizvedeni sladoledi sadrže supstancu karagenan za koju brojni stručnjaci tvrde da izaziva ozbiljne zdravstvene tegobe, a kao najgoru posledicu ističu rak debelog creva.
Većina sladoleda sadrži potencijalno kancerogenu supstancu, upozoravaju stručnjaci. Reč je karagenanu, koji se na deklaracijama uglavnom krije iza oznake E-407!
Svakodnevnim konzumiranjem ove ledene poslastice, zbog nezdravog i veoma štetnog pomenutog sastojka može doći do ozbiljnih zdravstvenih tegoba, poput teškog zapaljenja debelog creva, zatvora, upale crevne sluzokože, trovanja, ali i raka debelog creva. Najugroženija su svakako deca, koja veoma često konzumiraju sladolede bilo da su u čaši, kornetu ili na štapiću.
Na to je upozorio i onkolog profesor doktor Vladimir Kovčin, koji kaže da deca ne bi trebalo da ga unose jer je potencijalni izazivač raka.
– Kod dece je metabolizam ubrzan, deoba ćelija takođe. Njihov mlad organizam osetljiviji je od starijih na sve te supstance, pogotovu zato što je u razvoju. Deca bi trebalo da izbegavaju ne samo sladoled već suhomesnate proizvode, konzerviranu hranu, keks, kroasane i sve što može dugo da stoji. Oni takođe, osim E 407, sadrže i mnoge druge emulgatore – poručuje Kovčin, i dodaje da se te štetne materije akumuliraju u organizmu.
– To ne znači da će svi koji ih pojedu dobiti rak, ali nose veliki rizik od te bolesti. Pogotovo kada se zna da je rak debelog creva na drugom mestu kod muškaraca i trećem kod žena u odnosu na sve druge vrste kancera – kaže Kovčin, apelujući na majke da izbegavaju da svojoj deci daju tu vrstu hrane.
– Po strukturi, ovaj polisaharid, koji je sličan skrobu i celulozi, podseća na želatin. Zbog svog gelastog svojstva koristi se kao zgušnjivač i emulgator u hrani. Karagenan je pre nekoliko godina zabranjen u dečjoj hrani za evropsko tržište. Zato nije nimalo naivno ako se zaista dokaže njegovo prisustvo u sladoledima na domaćem tržištu – priča profesor Pfendt.
Nutricionistkinja-dijetetičar Jovana Srejić upozorava da namirnice koje sadrže karagenan, u ovom slučaju sladoled, nikako ne treba jesti.
– Karagenan je polisaharid koji se dobija iz crvenih morskih algi, poznatih kao irska mahovina. Iako su one jestive i zdrave, tehnološkim procesom prerade i mešanjem sa raznim aditivima, pojačivačima i emulgatorima gube svoje prvobitno dejstvo i postaju štetne! Zato su karagenan, ali i svi ti veštački dodaci veoma opasni i mutageni – objašnjava Srejićeva i savetuje da je mnogo korisnije i zdravije napraviti domaći sladoled bez dodavanja emulgatora i aditiva, po receptima naših baka.
Izvor/Informer
Foto/arhiva
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

NAPUŠTENI BUNARI GOLIJE: Meštani sprečili tragediju u poslednjem trenutku

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 23. maj 2025. godine

IZDATO NOVO UPOZORENJE: Pljusak sa grmljavinom će pogoditi ovaj deo zemlje

KVALITET VODE U SRBIJI: Zašto se u Novom Sadu pojavljuju valjkasti crvi u vodi?

OBRUŠIO SE PLAFON U ŠKOLI U BEČEJU: Pokrajinski prosvetni inspektori vrše nadzor
