Izvor:
04.08.2017 u 01:01
0

IZNENADIĆETE SE: Evo koju muziku hirurzi slušaju dok operišu!

Rok je muzika koju hirurzi tokom intervencija u operacionim salama najviše slušaju, rezultati su istraživanja koje je sproveo Spotifaj.

Lekari uglavnom imaju plej liste koje puštaju kako bi se opustili i popravili raspoloženje svom timu u sali.

Posle roka, koji kao omiljenu muziku navodi 49 odsto hirurga, najslušaniji su pop (48 odsto), klasika (43), džez (24 odsto) i r'n'b (21 odsto).

Prema istraživanju Spotifaja čini se da skoro svi hirurzi i lekari specijalisti, koji koriste taj digitalni muzički servis, čak 90 odsto njih, slušaju muziku dok rade, a 89 odsto njih sluša plej liste.

Najpopularniji među lekarima su "Metallica", "Led Zeppelin", AC/DC i "Scorpions", a zatim i grupe "Doors", "Queen" i "Kiss". Tokom operacija hirurzi slušaju U2, "Black Sabbath", "Rolling Stones", Erika Kleptona i Dejvida Bouvija.

Istraživanje je sprovedeno u junu među korisnicima zdravstvene platforme Figure 1, koji su zamoljeni da podele svoje navike u pogledu slušanja muzike tokom rada. Upitniku se odazvalo 700 hirurga i drugih lekara i medicinskih radnika iz više od 50 zemalja, a najviše njih bilo je iz SAD.

Hirurzi su takođe naveli i da u kritičnim situacijama ne slušaju muziku i da je bezbednost pacijenta na prvom mestu u operacionoj sali, piše Republika.

Na listi Spotifaja koja je bila ponuđena hirurzima, najpopulatrnije pesme su: "Rock You Like a Hurricane" grupe "Scorpions", "Sweet Child O' Mine" "Guns N' Roses", "Break on Through" benda "Doors", "Paint it, Black" "Rolling Stones", "Whole Lotta Love" od "Led Zeppelin", "We Will Rock You" od "Queen", "Back in Black" AC/DC, "Rebel Rebel" Dejvida Bouvija, „Ace of Spades" Motorheda, "Nothing Else Matters" od benda "Metallica" i "Piece of My Heart" Dženis Džoplin.

Izvor/alo.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter