Izvor: Objektiv.rs
21.07.2021 u 09:37
0

HIGIJENA SAPUNOM? Evo zbog čega pravite veliku GREŠKU!

Dermatolozi upozoravaju 

PROČITAJTE JOŠ

Grom udario u malinjak kod Arilja, izbegnuta tragedija: UMALO DA POGINE ŠEST OSOBA!

DATUM VAKCINACIJE BIĆE USLOV ZA PRELAZAK GRANICE!

KATASTROFA ZAHVATILA ZAPADNU SRBIJU: Užasni problemi u Ivanjici, stravične poplave u ĆićevcuAS

Poslednjih godinu i po dana nas, više nego ikada, upozoravaju na važnost redovnog i temeljnog pranja ruku.

Međutim, neki dermatolozi upozoravaju da to ne važi i za telo. Kažu da prečesto tuširanje, za kožu celog tela, ima više štete nego koristi. Čak savetuju i da se pri tuširanju sapunom dobro istrljaju samo tri dela tela – pazusi, prepone i stopala.

Ostatak treba samo da se ispere vodom.

Docentkinja dermatologije sa Univerziteta u Torontu, dr Sandy Skotnicki tvri da “trljanje tela sapunom, od glave do pete, može da dovede do kožnih problema, kao što je ekcem”, a sa njom je saglasan i osnivač Probavnog centra za žene u Merilendu, dr Chevy Chaseu, koji tvrdi da “redovnim trljanjem tela sapuna uništavamo korisni deo svog mikrobioma, koji onda više ne zna razliku između dobrih i loših bakterija.”

“Iako ruke treba prati redovno, ako upravo niste ustali iz blata, jedina mesta koja je još potrebno sapunjati jesu pazusi, prepone i stopala”, dodaje Chutkan, a ostatak tela se, kaže, odlično opere samo vodom, čak i nakon napornog treninga.

U prilog tome ide i istraživanje iz 2018. godine koje je objavljeno u časopisu Science Advances, koje je na koži ispitanika, između ostalog, otkrilo i soj bakterija koji se povezuje sa smanjenim rizikom od raka kože, a dok ga voda ne uklanja, sapun ga skida sa kože.

“Pazusi, prepone i stopala su delovi tela na kojima je koža prilično osetljiva, pa su sklonija stvaranju gljivica i urastanju dlačica koje mogu da dovedu do infekija, pa su generalno osetljivija na razvoj loših bakterija i potencijalno štetne infekcije”, zaključila je Skotnicki.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter