Izvor: Alo
22.07.2021 u 09:15
0

VISOKI PREDSTAVNIK U BiH IZGUBIO PODRŠKU VODEĆIH SILA!

Nacrt Rezolucije koju su SB UN podnele Rusija i Kina pokazuje da je bez obzira na ishod, ustanova Visokog predstavnika u BiH izgubila podršku vodećih sila.Sa ili bez usvajanja Rezolucije koja predviđa gašenje OHR iduće godine, ta institucija u Sarajevu, izvesno je, ne može imati staru snagu. Kojom polugom će onda Zapad „upravljati“ procesima u BiH?

VAŽNO

STIŽE TROPSKI TALAS! Temperatura će ići preko 40 stepeni, spremite se za tople dane tokom vikenda!

KiM: Uvredljivim grafitima vandalizovano dečje igralište!

PRVOSTEPENO OSUĐEN M.S za ubistvo Kristine Kaplanović (20)

BAHATO PARKIRANJE I ATAK NA TAKSI STAJALIŠTA! Žalbe građana upućene ovlašćenim predstavnicima taksi prevoznika!

BEOGRAĐANI, danas i sutra BESPLATNO KUPANJE na BANJIČKIM BAZENIMA!

Nema dileme da je Visoki predstavnik kao dugogodišnje „oružje Zapadne moći“ u Bosni koje jača Sarajevo, a slabi Republiku Srpsku – izgubio međunarodni kredibilitet. najavljenim ignorisanjem od strane Republike Srpske, koja je odavno otkazala poslušnost Valentinu Incku poredeći ga sa Andrićevim „konzulom“ iz Travničke hronike, OHR gubi legitimitet i u samoj BiH.Iako se konačan kraj OHR-a još ne vidi jasno, uprkos tome što Kristijan Šmit, naslednik Valentina Incka nije dobio podršku UN (nije je imao ni njegov prethodnik) pitanje koje se otvara je da li bi sa oduzimanjem ovlašćenja Visokom predstavniku bila suštinski smanjena i prinuda kojom spoljni faktor vlada u BiH?

Nenad Kecmanović, doktor političkih nauka,kaže da će spoljni uticaj u slučaju gašenja OHR biti smanjen, bar i simbolički, podsećajući da je nekadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič već upozorio Šmita da pre odlaska u Sarajevo razmisli kako će izaći na kraj sa Dodikom i Rusima.

Međutim, svođenjem ovlašćenja novog Visokog predstavnika na one koje su precizno navedene u Dejtonu, navodi sagovornik, opet ne bi bio ukinut protektorat.Iako izvorni Dejton predviđa visoko decentralizovani sistem sa velikom autonomijom delova što su potpisale sve tri strane i garantovao međunarodni faktor, mehanizam po kojem je najdrastičnije promenjeno ustavno uređenje po Dejtonu, bilo je prenošenje entitetskih nadležnosti na zajedničke organe.Strategija zapadnih saveznika svodi se na to da ustavnim inženjeringom naprave centralizovanu unitarnu državu, koju oni zovu jedinstvena građanska Bosna, da bi je lakše, efikasnije i jeftinije kontrolisali“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter