Izvor: tanjug
02.09.2021 u 14:19
0

STAROVIĆ: Srbija neguje prijateljstvo sa članicama Pokreta nesvrstanih

-Srbija, kao naslednica bivše Jugoslavije, iskreno je posvećena negovanju i produbljivanju veza sa prijateljskim afričkim, azijsko-pacifičkim i južnoameričkim zemljama- poručio je danas državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

On je danas otvorio onlajn skup, na kojem je učestvovalo oko 30 ambasadora iz zemalja punopravnih članica i posmatrača u Pokretu nesvrstanih, organizovanom u čast jubileja – šest decenija od prvog sastanka Pokreta u Beogradu, kada su predstavnici 25 zemalja članica razgovarali o miru, dekolonizaciji i toleranciji.

PROČITAJTE JOŠ: IZBORI ZA PREDSEDNIKA 3. APRILA!

Starović je podsetio na istorijski doprinos koji je Pokret nesvrstanih dao ključnim procesima kao što su dekolonizacija, borba protiv aparthejda, podsticanje razoružanja, napredak ekonomskog i socijalnog statusa nerazvijenih i zemalja u razvoju i negovanje kulture mira i dijaloga.

-Snažne poruke upućene sa Beogradskog samita 1961. dovele su do impresivnog rasta Pokreta, koji je sa 25 država osnivaca okupljenih u Beogradu 1. septembra 1961. godine porastao do globalne moći od 120 država članica koje sada čine skoro dve trećine države članice UN -rekao je Starović.

On je dodao da je pored brojnih iskušenja, Pokret ostao veran svojim osnovnim načelima i ciljevima, kao i da su principi Bandunga i danas veoma relevantni, posebno kada su u pitanju značaj multilateralizma i uloga Ujedinjenih nacija.

U svetlu pandemije korona virusa, Starović je napomenuo da je potrebno aktivno raditi u pronalaženju zajedničkih odgovora i poručio da je naša zemlja uverena da je multilateralizam najbolji okvir za pronalaženje održivih rešenja.

PROČITAJTE JOŠ: PALMA: Treba da Afričko-Azijske države informišemo o PRAVOM STANJU STVARI na Kosovu i Metohiji

Starović je naglasio da je Srbija, kao naslednica bivše Jugoslavije, iskreno posvećena negovanju i produbljivanju veza sa prijateljskim afričkim, azijsko-pacifičkim i južnoameričkim zemljama.

On je naglasio da će skup članica Pokreta, koji će se održati u Beogradu 11. i 12. oktobra biti prilika da naša zemlja ugosti tradicionalne prijatelje sa kojima želi da gradi što bliže odnose i saradnju.

Starović je iskoristio ovu priliku i pozvao da delegacije država čiji su predstavnici učestvovali na današnjoj konferenciji budu prisutni u oktobru u Beogradu.

-Srbija je uvek bila i ostaće iskren i pouzdan partner svim zemljama u izgradnji stabilnijeg, pravednijeg, razvijenijeg i prosperitetnijeg sveta- istakao je Starović i izrazio uverenje da će Pokret nesvrstanih nastaviti da igra aktivnu i konstruktivnu ulogu, kako bi se postigao trajni i prosperitet u svetu.

Ambasadari su pohvalili inicijativu i najavili dolazak predstavnika svojih zemalja polovinom narednog meseca u Beograd.

Na konferenciji se govorilo o gorućim temama koje opterećuju ceo svet, kao i pojedinačno svaku državu, čiji su predstavnici učestvovali na skupu.

Ambasador Indije Sandživ Koli je istakao da je cilj konferencije da se obeleže istorijski događaji i predstave dostignuća Pokreta, ističući da je svet jedna familija i da se mora neprestano raditi na opšteljudskoj dobrobiti.

PROČITAJTE JOŠ: NENAD ČANAK U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Na Cetinje idem zato što je tamo BORBA PRINCIPA, A NE BORBA ETNOSA

-Korona virus je ogolio nedostatke globalnog pretka. Svetu treba novi poredak zasnovan na jednakosti i ljudskosti, kako bi se izborio sa pandemijom, terorizmom i klimatskim promenama, koje su trenutno glavni problem- rekao je on.

Ambasador Azerbejdzana Kamil Hasijev, koji predsedava Pokretom ove godine, pozvao je zemlje koje nisu članice da se uključe u dijaloge koji odgovaraju na izazove međunarodnih odnosa i da se i njihov glas „čuje u međunarodnoj areni“.

Egipatski ambasador Amr Alguvejli najavio je knjigu koja neće govoriti samo o istoriji, već će projektovati viziju budućnosti Pokreta nesvrstanih zemalja.

Konferenciju je organizovao Institut za međunarodnu politiku i privredu, a predsednik tog instituta Branislav Ðorđević rekao je da je Srbija mala zemlja, čijih je sedam miliona ljudi opredeljneo za mir i napredak u svim oblastima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter