Izvor:
31.05.2019 u 12:29
0

BETEL: Samit u Parizu neće biti propuštena prilika!

Premijer Luksemburga Gzavije Betel ocenio je da predstojeći sastanak u Parizu neće biti propuštena prilika da se razgovara o svim problemima kako bi se pokrenuo dijalog Brograda i Prištine.

– Ne može se doneti unilateralna odluka ili rešenje. Rešenje će biti ono koje će se zajednički doneti i neće biti greška jedne ili druge strane, već će zajednički moći da se dođe do deblokade situacije – rekao je Betel na konferenciji za novinare s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Evropa sebi ne može da dozvoli zamrznuti konflikt na Balkanu koji će trajati dve ili više decenija, rekao je Betel.

– Budućim generacijama dugujemo rešenje koje će biti doneto uz poštovanje i jedne i druge strane – kazao je Betel. Ponovio je da takse koje je uvela Prišina na srpsku robu ne poboljšavaju situaciju i naglasio da te sankcije štete i jednom i drugom narodu.

Betel je ocenio da će sastanak u julu u Parizu, do koga dolazi posle samita u Berlinu održanog krajem aprila na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, biti prilika za dijalog.

– Najveći problem u politici je taj što svi pričaju jedni pored drugih, a ne jedni s drugima", kazao je Betel i dodao da će pariski skup biti prilika da se razmene stavovi i razgovara međusobno da bi se našlo rešenje,

Brnabić je komentarišući isto pitanje rekla da ne razume kako neko može da prihvati sporazum i posle šest godina kaže neću ga primeniti.

– Šta sada kaže Brisel? Moje pitanje je za kuda idemo, čemu ovo vodi – kazala je premijerka i dodala da nije sigurna ni da Brisel to zna.

Dodala da je plaše izjave iz Prištine i njihova logika šta žele tim više kada se uzme u obzir da je ekonomska saradnja postojala i u najtežim trenucima odnosa Beograda i Prištine.

Brnabić je ponovila da Srbija samo želi mir, stabilnost i predvidivost i ocenila da je situacija gubitnička "lose-lose" za obe strane.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter