Izvor:
27.06.2019 u 14:45
0

VESIĆ: Zadovoljan što je u Narodnoj skupštini počela rasprava zakona o komunalnoj miliciji! (FOTO)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izrazio je zadovoljstvo što je danas u Narodnoj skupštini počela glavna rasprava o zakonu o komunalnoj miliciji i pozvao poslanike da glasaju za njegovo usvajanje.

-Na izmenama zakona veoma dugo i naporno su radili Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Grad Beograd, kako bi komunalna milicija bila efikasnija u uvođenju komunalnog reda i kako bi se građani zaštitili od bahatosti svake vrste, nezavisno od toga da li se radi o bahatom parkiranju, glasnoj muzici, bacanju smeća van mesta koja su za to određena ili nepoštovanju drugih pravila komunalnog reda- rekao je Vesić.

Kako prenosi gradski Sekretarijat za informisanje, on je istakao da su izmene zakona urađene u korist običnih građana, radi poštovanja komunalnog reda i zaštite prava koje građani imaju pred zakonom.

-Baš kao što pripadnici MUP-a brinu o bezbednosti svakog našeg građanina, tako i komunalni milicioneri brinu o svakom i najsitnijem komunalnom problemu, kako bi građanke i građani bili zadovoljni. Zato i verujem da će promena imena ove službe u Komunalnu miliciju jasnije pokazati vezu ove službe sa običnim ljudima jer ona postoji da brine o tome da se život svakog čoveka odvija u uređenom komunalnom okruženju-rekao je Vesić.

On je ocenio da ovaj zakon omogućava da se komunalna milicija obrazuje na nivou opština kao deo opštinske ili gradske uprave, što do sada nije bio slučaj.

Precizirao je da će sada svaka lokalna samouprava sama odlučivati koliko će imati komunalnih milicionara, u zavisnosti od potrebe i bez obzira na broj stanovnika, a biće omogućeno i da više manjih lokalnih samouprava mogu da obrazuju zajedničku službu komunalne milicije, što je značajno zbog smanjenja troškova i ekonomičnosti.

Što se Beograda tiče, dosadašnja odredba na osnovu koje je mogao da ima jednog komunalnog milicionara na pet hiljada stanovnika, zbog koje ima 277 komunalnih milicionara, dovela je do situacije da komunalni milicionar nikada nije kročio u prigradske opštine.

-Imamo stalne zahteve građana iz mnogih delova grada, posebno iz prigradskih opština, za prisustvo komunalne milicije i sada ćemo moći na te zahteve pozitivno da odgovorimo. Umesto jedne, kao što je sada slučaj, Grad Beograd će u samom gradu imati više stanica komunalne milicije, dok će u svakoj prigradskoj opštini biti osnovana posebna stanica, a u većim naseljenim mestima odeljenja komunalne milicije. Tako će konačno svi građani Beograda ostvariti pravo da žive u komunalnom redu. Koliko će Beograd imati komunalnih milicionara, zavisiće od potrebe grada-rekao je Vesić.

On je dodao da će ubuduće svaka lokalna samouprava samostalno donositi odluku o boji i izgledu uniforme svoje komunalne milicije, što je inače česta praksa u zemljama EU, s tim što komunalna milicija više neće moći da koristi boju uniforme koju koristi policija.

-Boja i izgled uniforme omogućiće snažniju identifikaciju komunalne milicije s lokalnom zajednicom, a beogradska komunalna milicija će promeniti uniforme do kraja naredne godine-najavio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je istakao da je posebno zadovoljan i time što su novim zakonom uvedeni stroži kriterijumi za zapošljavanje komunalnih milicionara.

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter