Izvor:
04.10.2019 u 08:59
0

OGLASIO SE PAPA FRANJA: Imenovao tužioca za borbu PROTIV mafije!

Papa Franja je imenovao jednog od vodećih tužilaca za borbu protiv mafije za predsednika krivičnog tribunala Vatikana.

On je to uradio u trenutku izbijanja novog skandala oko navodnih finansijskih malverzacija u srcu Svete stolice.

Đuzepe Pinjatone imenovan je juče, dva dana pošto je policija izvršila raciju u Apostolskoj palati i zaplenila dokumente i kompjutere od državnog sekretarijata.

Pretresene su i kancelarije Agencije za finansijski nadzor Vatikana koja je zadužena za registrovanje moguće pranje novca i druge finansijske transakcije.

Pres služba Vatikana nije želela da objavi više navoda o racijama izuzev da su zasnovane na izveštaju Banke Vatikana i kancelarije generalnog revizora o ranijim finansijskim operacijama.

Časopis Espreso navodi da se transakcije odnose na vatikanske nekretnine u Londonu. Časopis je objavio, kako je naveo, direktivu vatikanske policije svim zaposlenim u Svetoj stolici u kojoj se izveštava o suspenziji pet zaposlenih u Vatikanu iz predostrožnosti.

Vatikanski list Oservatore Romano osudio je objavljivanje te direktive uz slike i imena petoro ljudi, navodeći da se radi o "medijskom blaćenju". U uvodniku na naslovnoj strani vatikanski list je naveo da je istraga pokazala da deluju finansijske reforme koje je pre deset godina pokrenuo papa Benedikt XVI.

Pinjatone se povukao u maju sa mesta glavnog tužioca Rima gde je vodio istrage o političkoj korupciji i organizovanom kriminalu kao i italijansku stranu istrage o sumnjivoj smrti italijanskog postdiplomca u Egiptu.

Pre toga Pinjatore je bio tužilac u Palermu i Ređo Kalabriji ; gde je vodio ; glavne antimafijske istrage o kriminalnim grupama Koza nostra i ndrangeta. ; ;

Krivični tribunal Vatikana bavi se zločinima koji se dešavaju na teritoriji Vatikana ili uključuju dipolomate Vatikana. Krivični zakon zasnovan je na italijanskom krivičnom zakonu sa elementima crkvenog prava.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter