Izvor: Happy BSC, Beoinfo
04.11.2021 u 13:11
0

Vesić i Godfri razgovarali o zajedničkim projektima

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić razgovarao je danas u Starom dvoru sa ambasadorom SAD-a u Beogradu Entonijem Godfrijem o zajedničkim projektima u srpskoj prestonici. 

– Naš zajednički projekat, koji je i najvažniji je podizanje spomenika američkom predsedniku Vudrou Vilsonu. Dogovorili smo se da sledeće sedmice bude organizovana prva sednica Odbora za podizanje spomenika na kojoj ćemo doneti odluku o raspisivanju međunarodnog konkursa za spomenik. Nadam se da ćemo u narednih nekoliko meseci konačno i dobiti ovaj spomenik – rekao je Vesić i dodao da od nedavno i jedan bulevar u Beogradu nosi naziv ovog američkog predsednika koji je, kako je rekao za nas možda i najznačajniji jer je mnogo pomagao Srbiji za vreme i nakon Prvog svetskog rata i zaslužuje spomenik u Beogradu

PROČITAJTE JOŠ: DIVNE VESTI: Predlog da gerontodomaćice primaju platu OD 50 HILJADA DINARA! 

Prema njegovim rečima, u narednih nekoliko meseci biće podignuta spomen-tabla Edvardu Rajanu, američkom lekaru koji je tokom austrougarske okupacije 1915. godine u jednom trenutku bio gotovo jedini lekar u Beogradu i zajedno sa američkim medicinskim sestrama i drugim lekarima lečio naše ljude, naročito tokom epidemije pegavog tifusa.

– Neke od tih sestara su umrle, a on je i sam bio zaražen. Dve godine je uspevao da organizuje zdravstvenu zaštitu u Beogradu i Beograđani su ga veoma voleli – rekao je Vesić i dodao da je Edvard Rajan kasnije, kada je Amerika ušla u rat, napustio Beograd da bi se zajedno sa srpskom vojskom, koja je probila Solunski front 1918. godine, vratio u prestonicu Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: VAŽNO! Više vozila na linijama 73, 706 i 708  

Vesić je istakao da je sa američkim ambasadorom razgovarao i o odnosima Beograda sa Čikagom i drugim američkim gradovima, kao i o tome šta dodatno može da se učini kako bi se pojačala saradnja, a bilo je reči i o američkoj školi u Beogradu i drugim otvorenim pitanjima. 

Sastanku su prisustvovali i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i narodni poslanik Vladimir Marinković.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter