Izvor: Blic.rs
22.08.2020 u 08:56
0

AMBROZIJA UZELA MAHA ALI STIŽE POMOĆ: Usvojena je studija za suzbijanje i to desetogodišnja

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao  da je krajem juna na Skupštini Grada Beograda usvojena desetogodišnja studija za suzbijanje ambrozije pomoću koje će se svake godine tretirati veće površine obrasle ambrozijom i vršiti njeno suzbijanje.

Radojičić je naveo da je ove godine rađen monitoring na 2.000 hektara, što je šest puta veća površina u odnosu na prethodnu godinu. Ambrozija je uništena na oko 500 hektara, od čega je 120 hektara tretirano hemijskim, a ostalo mehaničkim putem.

– Suština strategije je da se svake sledeće godine uništi što veća količina ambrozije, odnosno tretira veća površina zahvaćena ovim korovom. U planu je da u naredne dve godine tretiramo 30 odsto površina obraslih ambrozijom, do 2025. godine da tretiramo 60 odsto, a za deset godina 90 odsto površina. Borba nije laka i sa ovim se bore svuda u svetu i zato je važno da se u tu borbu uključi celo društvo – rekao je on.

Radojičić je naglasio da se tretiraju javne zelene površine o kojima vodi računa komunalno preduzeće Zelenilo – Beograd, ali da postoje i privatni posedi.

PROČITAJTE JOŠ

OPREZ: Sutra se pali žuti METEO-ALARM, evo kakvo vreme nas OČEKUJE

(UPUTSTVO) ELEKTRONSKO ZAKAZIVANJE ZA PCR TEST: Može se zakazati od ponedeljka u Kliničkom centru Srbije

STANJE NA PUTEVIMA: Radovi i zadržavanje do 60 minuta

PRVI PUT U ISTORIJI: Žene na čelu grada

– Komunalno preduzeće tretira 3.000 javnih zelenih uređenih površina, dok sa druge strane imamo i neuređene zelene gradske površine kojima se trenutno bavimo. Najveći problem su privatni posedi koji zahtevaju drugačiji tretman tj. više angažovanja samih vlasnika, i to je ono što moramo da unapredimo u narednim godinama. U ovom trenutku možemo reći da ambrozije ima nešto više na Novom Beogradu u odnosu na ostale delove grada i prigradske opštine – poručio je gradonačelnik.

Kako kaže, osim trenutne borbe protiv virusa Covid-19, alergija prouzrokovana ambrozijom dodatno iscrpljuje organizam kod obolelih sa težom kliničkom slikom.

– Važno je da se ljudi koji su alergični ove godine dodatno paze i da se konsultuju sa lekarima u vezi sa doziranjem terapije. Pratićemo kako će se virus korona ponašati uporedo sa alergijom na ambroziju, a posle i sa sezonskim gripom. Sve su to novi izazovi i nadam se da neće biti težih manifestovanja – zaključio je gradonačelnik.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter