Izvor: tanjug
16.11.2020 u 09:44
0

GORI U CRNOJ GORI Zdravstvenom sistemu pred kolapsom

U Crnoj Gori su noćas stupile na snagu pooštrene antipandemijske mere, a predsednik Lekarske komore Aleksandar Mugoša kaže da strahuje da se sa tim merama zakasnilo i da zdravstvenom sistemu preti kolaps.

– Do sada se 215 inficiranih i obolelih lekara obratilo Lekarskoj komori za pomoć – kazao je Mugoša i dodao da su nažalost izgubili i nekoliko lekara.

Apelovao je na vladu i ministrarstva zdravlja i finansija da nađu neki model da se lekarima i medicinskom osoblju pomogne u tim trenucima.

– Odgovorno tvrdim da su masovna okupljanja najveći uzrok povećanog broja inficiranih, obolelih i nažalost umrlih građana Crne Gore – rekao je Mugoša.

Prema njegovim rečima, epidemiološka kriza ugrožva zdravlja nacije, jer veliki broj građana koji boluju od drugih bolesti ne može da adekvatno da se leči.

– Kolaps zdravstvenog sistema je onaj trenutak kada ne budemo mogli da pomognemo svima, čak i ni onim najugroženijim. Matematika je jasna, ako nastavimo ovakvom dinamikom epilog će biti poznat, a građani moraju da znaju da broj inficiranih direktno povlači veći broj zaraženih lekara i medicinskog osoblja – naveo je Mugoša.

Istakao je da je otežan pristup javnom zdravstvu za veliki broj građana, pa su oni prinuđeni da odlaze u privatne bolnice, što mnogim građanima nije dostupno zbog loše materijalne situacija. Upozorio je i da oni koji organizuju skupove treba i to da imaju u vidu. Podsetio je da u Crnoj Gori ima 50.000 pacijenata sa dijabetesom, a tu su, kaže, i onkološki pacijenti, koji ne mogu da žive bez terapije, kao i kardiovaskularni bolesnici.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar