Izvor: HappyBSC
15.11.2021 u 15:53
0

MALA NIKOLINA RUŠI SVE PREDRASUDE O DIJABETESU: U emisiji „Posle ručka“ NA TV HAPPY

Da li je dijabetes „tihi ubica“? Kako se bore ljudi sa insulinskom rezistencijom? U emisiji „Posle ručka“ na TV HAPPY  bilo je reči o ovoj bolesti od koje veliki broj građana boluje, više ne znamo ni koliko. O broju obolelih se više ne vodi evidencija. 14 novembar je Dan borbe protiv dijabetesa. 

Dijabetes (Diabetes Mellitus) je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina. Insulin je hormon koji se stvara u žlezdi gušterači – pankreasu  i  odgovoran je za pravilan  metabolizam ugljenih hidrata tj. šećera.

PROČITAJTE JOŠ: STRAH KAO EMOCIJA DELUJE NA RAD CREVA

Bez insulina, uneti šećer u organizam putem hrane se ne može preneti iz krvotoka do ćelija, što se ispoljava kao porast šećera u krvi.

Po kriterijumima SZO dijabetesom nazivamo stanje kada je količina šećera u krvi (glikemija našte, nakon 10 sati gladovanja) veća od 7.0 mmol/L.

 Referentna vrednost jutarnje glikemije na prazan stomak je od 3,6 do 6,1. Veoma česta je pojava insulinske rezistencije je kod mršavih ljudi. 

PROČITAJTE JOŠ: STIŽE VAKCINA KOJA ĆE ŠTITITI OD KORONE NEKOLIKO GODINA

Da li je moguće imati dijabetes bez tipičnih simptoma,  u emisiji „Posle ručka“ na TV HAPPY rekla nam je Nataša Kovačević:

-Imam dijabetes tip 1 i to je bonus za mene što mogu da prensem ćerki sve što će joj se dešavati. Moje dete Nikolina nije imala tipične simptome. Kada smo izmerili, pokazao je aparat 20. Završila je u bolnici. Morao je insulin. Osećala sam krivicu. Ona je bila jaka i onda je sve lakše. Za sebe sam saznala u 10 godina da imam ovu bolest. Izgubila sam dosta vremena. Jako je bilo teško boriti se sa tim. Imala sam i padove šećera zbog nedostatka traka. Uglavnom mi se u snu dešavali problemi. Injekcijom glukanom su me posle vraćali u život. Ja osetim da se gubim. Moj suprug je svašta doživljavao sa mnom. Svaka koma je crta u mozgu čoveka. Posledice mogu biti razne, gubitak pamćenja, paraliza. Tada je to bilo nepoznato. 

Inače, mala Nikolina demantuje sve što je u vezi sa dijabetesom. Ona je priznala da ponekad ima simptome, i kako poznaje još dece sa istim problemom. Nikolina se prisetila situacije kada je mama imala napad:

-Ja plačem dok mama leži na krevetu. Onda je došao tata i hitna i više mi nisu dali da uđem tu. 

Glukoza, čiji je nivo jako povišen u krvi trudnica koje boluju od šećerne bolesti, prelazi kroz posteljicu i u povećanim količinama u krv ploda. Tako povišena u krvi ploda, podstiče njegovu gušteraču da povećano luči insulin, što, uz povećano lučenje hormona rasta, dovodi do ubrzanog rasta ploda, pa su novorođenčad krupna i povišene telesne težine.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter