Izvor: kurir.rs
16.12.2020 u 17:15
0

VESIĆ: Nova deponija u Vinči po meri EU, zaposliće više stotina ljudi

Nova sanitarna deponija u Vinči za odlaganje komunalnog otpada biće puštena u rad za nekoliko meseci. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ističe da će to biti prva sanitarna deponija u našoj zemlji urađena po svim ekološkim standardima koji se poštuju u EU.

Vesić je rekao da je kompletan posao u Vinči vredan više od 375 miliona evra i dodao da se gradi postrojenje za proizvodnju električne energije, za preradu građevinskog otpada, ali i nova trafo-stanica koja će opsluživati sva postrojenja… On je istakao da je na deponiji Vinča svakodnevno angažovano više od 500 radnika i da će kada kompletan posao bude završen tu biti zaposleno više stotina ljudi.

Vesić kaže da u Vinči od 1977. godine postoji gradska deponija na koju se godišnje doveze oko 570 hiljada tona komunalnog otpada, te da je posle toliko vremena polako počela da klizi prema Dunavu. Tako je i postala najveći ekološki problem ne samo Beograda, već ovog dela Balkana.

Zamenik gradonačelnika podsetio je da je na osnovu javno-privatnog partnerstva sa francuskom kompanijom „Suez“ i japanskom „Itoču“ počelo saniranje postojeće deponije, a koja će biti zatvorena, sanirana i ekološki tretirana, kao i izgradnju nove sanitarne deponije.

SAZNAJTE JOŠ

EVO KAKO OBIČAN ČOVEK DA ZNA KO JE LAŽNI A KO PRAVI POLICAJAC

JEZIVA SAOBRAĆAJKA KOD KLADOVA: U sudaru 3 vozila povređeno 6 osoba

HOROR U NOVOM SADU: Dušan ispalio metak i ubio svoju suprugu, a zatim pokušao da presudi i sebi

ČAMAC DUH FILOVAN KOKAINOM Rekordna zaplena od 649 kilograma droge

Vesić je rekao da se nova sanitarna deponija radi onako kako treba da se rade deponije.

– Ima kanale za prikupljenje otpadnih voda, a već je uradjeno postrojenje za njihovu preradu tako da će se sve otpadne vode izvlačiti iz deponije, prerađivati i tako prerađene odlaziti u Dunav. Takodje, ima i cevi kroz koje će se izvlačiti gas koji će biti transportovan od energane u kojoj će se proizvoditi električna energija i to će biti prvi put da se električna energija pravi od otpada koja će kasnije biti korišćena u sistemu EPS – pojasnio je Vesić.

On je dodao da se radi toplodalekovod Konjarnik-Vinča koji će omogućiti da se iz otpada izvlači gas koji će služiti za toplanu Konjarnik čime će se smanjiti kupovina gasa koji se sada koristi za grejanje građana. Zamenik gradonačelnika kaže da ovaj posao znači početak novog načina tretiranja otpada u Beogradu koji će će omogućiti da se u srpskoj prestonici konačno otpad tretira na način na koji se to čini u svim drugim razvijenim gradovima Evrope.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter