Izvor: Happy BSC
16.11.2021 u 20:26
0

SUTRA SE OBELEŽAVA SVETSKI DAN PREVREMENO ROĐENIH BEBA: 50% takvih beba NE PREŽIVI, a evo sa kojim problemima se još susreću roditelji

Sutra, 17. novembra obeležava se Svetski dan prevremeno rođenih beba. Kada se za bebu kaže da je prevremeno rođena; sa čime se sve susreću roditelji prevremeno rođenih beba u Srbiji; da li je Zakon na strani beba i koje to rizike i probleme nosi? Strahovi roditelja prevremeno rođenih beba ne jenjavaju, a evo šta bi trebalo da znamo o ovom problemu.

ZDRAVSTVENI PROBLEM

Prevremeno rođenje bebe je ozbiljan zdravstveni problem i nažalost vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Svake godine se u svetu rodi oko 15 miliona prevremeno rođenih beba, dok čak jedan milion ne preživi. Šta je prevremeni porođaj? – To je svaki porođaj pre više navršene 37. nedelje trudnoće, a pored svih napora i razvoja medicine, donja granica preživljavanja bebe je oko 23. nedelje trudnoće. Što znači, prevremen porođaj se definiše kao porođaj 3 i više nedelja pre termina. Carski rez nikada ne treba planirati najmanje pre 39. nedelje trudnoće, a sve češće se savetuje da se sačeka da porođaj sam počne. Izuzetak je medicinski indikovan carski rez.

Koliko prevremeno rođenih beba preživi?

Nažalost, stopa preživljavanja prevremeno rođenih beba zavisi i od dela sveta u kome su se rodili. Oko 50% beba rođenih u 24. nedelji  trudnoće u razvijenim državama će preživeti, dok će oko 50% beba rođenih u nerazvijenim državama preživeti ukoliko se rode tek u 32. nedelji trudnoće.

Šta je najvažnije da se omogući prevremeno rođenim bebama?

Više od tri četvrtine prevremeno rođenih beba se može spasiti samo adekvatnom negom u postnatalnom periodu, davanjem injekcija steroida trudnici kod pretećeg prevremenog porođaja (daju se za jačanje bebinih pluća), “kengur majkama” (majke koje nose bebu uz sebe i greju je svojom kožom) i što češćim dojenjem uz dodavanje antibiotika u slučaju pojave infekcije.

ŠTA DOVODI DO PREVREMENOG POROĐAJA?

Razlozi za prevremeni porođaj su brojni, počev od višeplodnih trudnoća (blizanci, trojke…), starosti majke, gestacijskog dijabetesa, visokog krvnog pritiska, postojanja neke infekcije, ranije prevremeno rođene dece i drugih.

PROČITAJTE JOŠ: MALA NIKOLINA RUŠI SVE PREDRASUDE O DIJABETESU: U emisiji „Posle ručka“ NA TV HAPPY

Prevremeno rođene bebe često imaju problema zbog nedovoljno razvijenih disajnih organa. Osim toga, suočavaju se sa problemom vida, plućima, razvojem mozga, teškoćama u učenju, a dešavaju  se i slučajevi sa celebaralnom paralizom i drugim poteškoćama u razvoju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter