Izvor: blic
25.12.2020 u 08:20
0

KRIZNI ŠTAB OD OSAM SATI ODLUČUJE KAKO ĆEMO PROSLAVITI NOVU GODINU: KLJUČNA SEDNICA PRED PRAZNIKE

Odlučujuća sednica Kriznog štaba pred Novu godinu zakazana je za danas u 8 sati, a ono oko čega će se lomiti koplja u Palati Srbija definitivno su mere vezane za predstojeće praznike i vikend pred nama.

Da li će biti popuštamnja ili nam slede još rigoroznije zabrane pitanja su na koja ćemo dobiti odgovor kada se vrata sale za sastanke otvore.

No, uprkos velikom boju nepoznanica, javnosti se uveliko spekuliše šta bi to mogli da očekujemo.

Krizni štab u ponedeljak je doneo oročenu meru i produžio radno vreme ugostitetljskim objektima sa 17 na 20 sati. Da li će to tako i ostati? Ako se medicinski deo Kriznog štaba pita, verovatno ne.

I to je ono na čemu će insistirati sutra iza zatvorenih vrata. Te navode je za medije  potvrdio i epidemiolog Predrag Kon. On je pomenuo da bi radno vreme moglo da se vrati na staro.

– Mora biti jasno da Krizni štab nije podržao nijedno popuštanje mera. Jednostavno su prevagnuli neki drugi elementi. Medicinski deo vezan je za popunjenost kapaciteta bolnica. Od 9.000 ljudi koliko je u bolnicama, oko 1.000 ih je na intenzivnoj nezi, dok je preko 300 intubirano i u direktonoj je borbi za život. Zato, dok ne prođe kritični momenat, ne smatramo da treba da se mere popuštaju – kazao je Kon za mediije.

Moguć povratak na staro radno vreme

Direktno upitan u vezi sa tim šta možemo da očekujemo na sednici Kriznog štaba najavljenoj za petak, kada ističu ove relaksirane mere od ponedeljka, što se tiče mera za predstojeći vikend i za Novu godinu, epidemiolog odgovara:

– Medicinski deo će dok god ne bude promene stanja insistirati na tome da se mere ne popuštaju, da se vrate na staro i da se postojeće sprovode maksimalno – bio je jasan naš stručnjak.

A to „staro“ je radno vreme do 17 časova i gotovo ništa ne radi vikednom.

Da nas čeka najneizvesnija sednica do sada pokazuju i sve jasniji signali u javnosti da se dva krila Kriznog štaba – medicinski i ekonosmki nisu saglasili oko toga šta bi moglo, a šta ne da se „olabavi“. Ipak, medicinski deo je bio jasniji, te je imunolog Srđa Janković pomenuo „crvenu liniju“ preko koje se neće preći.

 Medicinski deo Kriznog štaba će postaviti određene crvene linije preko kojih nećemo preći u popuštanju mera, ne smemo ugroziti zajednički protivepidemijski napor, razgovaraćemo kako da mere budu najbolje odmerene, da budu onoliko restriktivne koliko to mora i ne više od toga i šta bi to tačno značilo jeste stvar za diskusiju u realnom vremenu, iz dana u dan pratimo situaciju – istakao je Janković.

„Nema potrebe za zabranom kretanja za Novu godinu ako se poštuju mere“

Epidemiolog Branislav Tiodorović smatra da neće biti zabrane kretanja za vreme Nove godine

– Mislim da nam to nije neophodno ako se poštuje radno vreme i ostale mere – naveo je on u „Danu uživo“.

Ocenjuje da većina stanovništva shvata ozbiljnost situacije, ali i da „mali procenat građana može da napravi problem“.

– Dovoljan je jedan odsto za to. Kada kažete nekome to, čini se da je to malo, međutim, taj jedan odsto može da uzrokuje zatrpavanje bolnice. To je vrlo ozbiljna situacija i zato ne verujem da ćemo imati to. Mislim da ćemo mi iz medicinskog dela Kriznog štaba ostati pri stavu da ne treba da se sprovede organizovani doček Nove godine – naveo je Tiodorović.

Otkriva da postoji mogućnost da za vikend budu radile radnje koje su inače zatvorene neradnim danima zbog postojećih restriktivnih mera, kako bi građani mogli da kupe poklone i druge proizvode za predstojeće praznike.

 Ako radimo za vikend do 15 časova, obezbedićemo ljudima da to obave, da se ne stvaraju gužve za radni dan. Onda bi mi imali manji pritisak uoči Nove godine. Međutim, duže vreme postoji određeni pritisak iz dela ugostiteljstva. Moram vam reći da se dobar deo njih ipak drži mera, i gledajući izveštaj koji nam podnose inspekcije, reklo bi se da najveći deo ugostitelja poštuje radno vreme – kaže on.

Tiodorović navodi da je produžavanje radnog vremena pojedinih objekata koje je bilo ove nedelje, urađeno sa ciljem smanjivanja gužvi. Govoreći o temama predstojećeg sastanka Kriznog štaba kaže da će sigurno među temama biti ocena i procena epidemiološke situacije, i na osnovu rezultata o broju pacijenata će se doneti odluka o radnom vremenu u predstojećim danima.

Veliki gubici za privredu

Pa ipak, postoji i ona druga strana i ekonomski deo Kriznog štaba koji je jako zabrinut za stanje u privredi.

– Privreda i Krizni štab su deo istog tima u borbi da Srbija što bolje prođe kroz pandemiju, i ova odluka o popuštanju mera to pokazuje – rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

On je izneo podatke da su naše najveće trgovine, u koje nisu uračunate prodavnice prehrane, kozmetike i male trgovine, pretrpele veliku štetu zbog zatvaranja prodavnica tokom decembra, koji je najbolji mesec u godini kada govorimo u prodaji.

– U decembru prošle godine imali smo promet od 23 milijarde dinara i to samo kada govorimo o prodaji dečjih igračaka, tehnike, odeće i obuće. Videćemo na kraju meseca kakve ćemo rezultate imati ovog decembra, ali prema prvim anketama vidimo da su prometi manji i do 50 odsto zbog dosadašnjih ograničenja rada prodavnica i tržnih centara. To će se nesumnjivo odraziti na poslovanje naših kompanija – istakao je Čadež.

Predsednik PKS je naglasio da se svi privrednici zalažu za rigoroznu primenu svih mera u sprečavanju širenja virusa. Čadež je rekao da samo 2,5 odsto zaposlenih u trgovinama odsustvuje s posla zbog virusa, što pokazuje da koliko se zaposleni i vlasnici trgovina pridržavaju mera.

Da se stavovi jednih i drugih kose, pokazuje i jučerašnja izjava dr Predraga Kona o tome kakva je atmosfera na sednicama.

SAZNAJTE JOŠ

SUDAR KOD KRUŠEVCA: Dve osobe POGINULE, saobraćaj OBUSTAVLJEN!

ODLAZI: Bivši trener Partizana OTPUŠTEN IZ KLUBA

OVO NIKADA NISTE VIDELI: Pogledajte kako je crnogorska mafija upakovala pola miliona evra! (VIDEO)

PRIMOPREDAJA VLASTI U BANJALUCI: Stanivuković seda u fotelju gradonačelnika, ZAPRETIO PRIJAVAMA

– Postoje neke stvari koje su potpuno nerealne. Neko ko misli da slavi Novu godinu je nerealan. Ja bih želeo da svi lepo proslave, ali to nije realno – objasnio je Kon.

On kaže da ga interesuje ko će da insistira na Krizbnom štabu da se održe proslave Nove godine.

Bilo kako bilo, ove preporuke ostaju

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd (GZJZ) savetuje kako bezbdedno da proslavite predstojeće praznike:

Pre svega, beskompromisno zaobiđite sve veće skupove i proslave u zatvorenom. Za to imate i nepobitni razlog – u našoj zemlji, kao i u mnogim drugim, zvanično su zabranjena okupljanja više od 5 osoba u zatvorenom prostoru!

Izbegavajte čak i gužve na otvorenom – ulične bazare, sajmove, rasprodaje i sve vrste prazničnih svetkovina na trgovima, u parkovima… Ukoliko vam je ipak neophodno da makar na ovaj način osetite duh praznika – trudite se da uvek držite preporučenu fizičku distancu od 2 metra u odnosu na druge, a ukoliko procenjujete da to nije moguće – obavezno nosite masku!

Ukoliko, vodeći se svojim starim navikama, razmišljate o tome da otputujete negde i tako iskoristitte praznične dane, treba da znate da to svakako povećava šanse da se i sami zarazite, ali i da, ukoliko ste asimptomatski nosilac, lakše i brže proširite virus. U ovom trenutku ipak je najmudrije i najodgovornije, prema sebi i drugima, odložiti sva putovanja koja nisu neophodna.

Najmanje rizično je da važne datume iz državnih i verskih kalendara provedete na najbezbednijem mogućem mestu – u svom domu, sa onima sa kojima inače delite stan ili kuću u kojoj živite. To mogu biti članovi uže porodice, ali i druge osobe sa kojima možda niste u srodstvu, ali delite isti životni prostor. Pridruživanje osoba koje dolaze iz drugog domaćinstva ili mesta, čak i kada su to članovi porodice (npr. studenti koji tokom raspusta odlaze roditeljskim kućama iz univerzitetskih centara gde inače stanuju), već predstavlja potencijalni rizik za širenje novog korona virusa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter