Izvor: Happy BSC
29.12.2020 u 03:14
0

OVO ČEKA SRBIJU U 2021: Blistava budućnost u tri tačke (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Novogodišnjoj konferenciji za medije, uz sumiranje tekuće godine, predstavio je planove za 2021. U predstojećoj godini čekaju nas veće plate, penzije, ulaganje u zdravstvo…

– Osnovni ciljevi države su mir, zdravlje i borba sa koronom, ulaganje u zdravstveni sistem i poboljšavanje životnog standarda.

–  Očekujemo da stopa privrednog rasta bude šest odsto i da ukupni javni dug bude na nivou ispod 60 odsto. Važno je da domaćinski poslujemo i da se pružamo onako koliko možemo, ali da idemo napred, snažnije nego što smo išli prethodnih godina. Očekujem i novi aranžman sa MMF-om.

– Naši planovi su ambiciozni i veliki. Cilj je da prosečne plate pre kraja ove godinu dostignu nivo između 560 i 570 evra, s tim što bi u Beogradu ona bila 690, 700 evra.

– Rast plata od 1. januara za zdravstvene radnike je pet posto, za ostale 3,5 osto, za sve druge od aprila pet odsto, a za desetare, podoficire, vojnike povećati za dodatnih 10 odsto jer želimo da zadržimo ljude u vojsci.

– Poslednjih godinu dana plate u zdravstvu su povećanje za 30 odsto, od novembra prošle godine. Verujem da ćemo u narednom periodu raditi na jačanju ljudskih kapaciteta. Radićemo i na tome da zadržimo zdravstvene radnike, da ne odlaze u inostranstvo.

– Povećanje minimalne zarade sa 6,6 odsto jeste veoma značajno, i ona će sada biti 32.126 dinara, a do pre samo nekoliko godina iznosila je 15.000 dinara.

– Cilj je da penzije budu pre kraja 2021. godine 270 evra, a sa ovim povećanjem ćemo izaći na oko 250 evra, verujem da ćemo sa ovim rastom moći da idemo na prosečnu penziju od 270 evra.

Vakcine u januaru stižu na nedelju dana, očekujemo i ruske

– Fajzerove vakcine u januaru će stizati na nedelju dana, od 4. do 25. januara, a stići će oko 66 do 37 hiljada doza. Plan je da odmah posle vakcinacije ljudi u staračkim domovima, koji su najugroženiji, ide vakcinacija zdravstvenih radnika koji su u kovid sistemu. I verujem da ćemo vakcinisati najveći broj tih ljudi.

– Očekujem i rusku vakcinu, ali ne mogu ništa o tome, sve dok ne dobijem dozvolu naših nadležnih medicinskih službi. Pregovaramo s još nekim zapadnima ali i sa kineskim proizvođačima.

O prugama, putevima, gasu, obrazovanju…

– Moravski koridor napreduje – od Čačka do Kraljeva, Kruševca i Pojata do Koridora 10, čekamo jednog investitora za Valjevo, ali investitori neće doći ako put do Valjeva ne bude gotov, imamo autoput Kuzmin – Sremska Rača, radimo mi most preko Save, a pomoći ćemo autoput ka Bijeljini, jer znamo koliko to znači ljudima iz Bijeljine i Banjaluke.

– Nadam se da će u 2021. biti završena pruga Beograd – Novi Sad i da će vozovi ići 200km/h. Srbija će završiti izgradnju Balkanskog toka i započeti izgradnju gasovoda Niš – Dimitrovgrad, ali moraće da se urade sekundarne mreže do Vranja i Valjeva, što nije jednostavno ni jefitno.

– Odsumporavanje TENT-a A i B, izgradnja TE Kostolac će se nastaviti i za godinu i po završiti. Radiće se i kanalizacioni sistem i fabrike za prečišćavanje, nešto sa EU, nešto sa Kinezima.

– Posebno je važno ulaganje u obrazovanje, rekao je i najavio nastavak ulaganja u dualno obrazovanje. Nastaviće se sa ulaganjem u digitalizaciju i u izgradnju vrtića.

– Podstakao bih vladu za efikasnije sudstvo, povećanje broja sudija, medijaciju, rekao je i dodao je da je potrebno imati i veštačku inteligenciju u sudovima da im pomogne oko saobraćajnih prekršaja. Važno je da ulažemo u manje sportove, moraćemo više da uložimo i u rukomet, odbojku i vaterpolo, ako treba i u fudbal.

– Što se tiče turizma, rekao je da će se raditi na planinskim centrima, na razvoju turizma na Dunavu, u Vinči… Važno je završiti Narodno pozorište u Subotici, ulagati u muzeje, i svega za završetak rada u Hramu Svetog Save.

– Ponosan sam što Srbija ima najveću stopu rasta u Evropi i nadamnse da će to sve ubrzati naš evropski put. Nastavićemo politiku ozbiljnosti, pobedničku politiku.

– Potrebno je da dodatno se obračunavamo sa kriminalom i korupcijom, zato moramo da jačamo našu policiju, ali i našu vojsku, kad je u pitanju bezbednost.

– Za mene je od izuzetnog značaja, ali da će o tome govoriti iduće godine, autoput Preljina-Požega, kao i pruga koja će da se završi Beograd-Novi Sad.

– Verujem da će sledeće godine iako svi pokušavaju da zaustave lažnim pričama o izvorištu vode u u Makiškom polju, konačno biti pokrenuta izgradnja metra što će biti velika vest za građane I naš BDP.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter