Izvor: alo
29.12.2020 u 07:19
0

METEOROLOG OTKRIVA KAKVO NAS VREME ČEKA: Poslednjeg dana godine jače pogoršanje

Do četvrtka relativno toplo uz južni vetar i povremene padavine

Na severu i zapadu Srbije danas nakon oblačnog jutra sa slabom kišom, tokom dana sunčano i veoma toplo za ovo doba godine. U ostalim predelima Srbije pre podne suvo, a posle podne i uveče sa slabom kišom, na višim planinama sa snegom. Duvaće umeren do jak južni i jugoistočni vetar, a u brdsko-planinskim predelima jak jugozapadni vetar. Minimalna temperatura od 4 do 8, maksimalna dnevna od 11 do 15, u Negotinskoj Krajini do 8°C.

U Beogradu danas nakon oblačnog jutra sa slabom kišom, tokom dana sunčano i veoma toplo za ovo doba godine. Duvaće umeren do pojačan, povremeno i jak južni i jugoistočni vetar. Minimalna temperatura 8, maksimalna dnevna 14.

U Srbiji u sredu umereno do pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima, uz umeren do jak jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura od 10 do 16, u Negotinskoj Krajini do 8. U četvrtak oblačno i svežije sa kišom, na planinama sa snegom. Vetar u skretanju na pojačan severozapadni. Maksimalna temperatura od 5 do 10. U novogodišnjoj noći očekuje se prestanak padavina, uz temperature od 1 do 5. U petak sunčani intervali, maksimalna temperatura od 5 do 10. Za vikend toplije, uz pojačanje jugoistočnog vetra, a u košavskom području biće jak, na jugu Banata i u donjem Podunavlju sa olujnim udarima i preko 100 km/h. U subotu suvo, uz povećanje oblačnosti, a tokom večeri sa jugozapada jače naoblačenje sa kišom. U nedelju kiša, na planinama sneg. Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 8 do 12.

U Beogradu u sredu umereno do pretežno oblačno sa kišom, uz umeren do jak jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura do 14. U četvrtak oblačno i svežije sa kišom, na planinama sa snegom. Vetar u skretanju na pojačan severozapadni. Maksimalna temperatura do 9. novogodišnjoj noći očekuje se prestanak padavina, uz temperature oko 2-3. U petak sunčani intervali, maksimalna temperatura do 7. Za vikend toplije, uz pojačanje jugoistočnog vetra, a u nedelju biće jak.

Prognoza do Božića

Padavinska zona će predelima ispod 1000mnv doneti kišu, dok će iznad 1000mnv biti uslova za susnežicu ili vlažan sneg. Do četvrtka ostajemo pod uticajem toplog južnog stujanja u istočnom (toplom) sektoru jakog ciklona nad Velikom Britanijom. Provlađivaće relativno toplo uz promenjljivu oblačnost i povremenu pojavu kiše u nižim i snega u predelima preko 1000mnv.

Duž Jadrana i na jugu Hercegovine povremeno može biti i pljuskova sa grmljavinom. Vetar umeren do jak južni, ali ništa tako jako kao ovog dana. Dnevni maksimum znatno iznad proseka i trebao bi se kretati od 7 do 15 stepeni Celzijsa, a na krajnjem istoku Srbije uz tmurno vreme oko 5 stepeni Celzijusa

Prognoza za 7 dana

U četvrak 31. decembra se računa na prelazak hladnog fronta sa severozapada uz formiranje slabog, ciklonalnog centra nad Jadranom.

OVO MORATE ZNATI…

GENERALNI DIREKTOR SZO: Biće zastoja i novih izazova u 2021. godini

SUTRA SLEDI VELIKI PREOKRET: Pogledajte kakvo vreme RHMZ prognozira, ovo niko nije očekivao

KLUBOVI ZATVORENI DOK SE NE ZAVRŠI EPIDEMIJA Vesić: „U Beogradu se radi do 20 sati, a toga nema ni u Rimu, Berlinu“

SKORO 15.000 PORODILJA U GLAVNOM GRADU: Beograd isplatio sva davanja za 2020. godinu

POZVAO DEVOJČICU I PASTORKU U KREVET Određen pritvor Negotincu osumnjičenom za zlostavljanje dve maloletnice

To bi trebalo od noći ka sredi pa do 01. januara doneti nešto jače pogoršanje uz dužu i konkretniju kišu, a sa premeštanjem hladnog fronta ka nama bi došlo do prodora nešto hladnijeg vazduha te bi se poslednjeg dana 31. decembra snežna granica spustila na oko 700mnv, a uveče na kratko možda i niže tako da postoji teoretska verovtnoća da u koliko se padavine održe i nizijski delovi regiona imaju prolazne snežne padavine za doček 2021, ali te je sve još jako upitno, vrlo lako može da ne bude snega, a u koliko i bude akumulacija se u predelima ispod 600mnv ne očekuje.

Do promene ima još nekoliko dana tako da ćemo tek oko srede znati detalje. Ovog dana vetar u okretanju na severozapadni smer, a dnevni maksimum od 3 na severozapadu do oko 10 na jugoistoku regiona.

Posle ovog prolaznog zahlađenja početak januara najverovanije ponovo donosi relativno toplo vreme uz povremenu kišu i sneg u planinskim predelima. Ponovo će početi južni i jugoistočni vetar, dok bi se dnevni maksimumi uglavnom kretali od 5 do 10 stepenio Celzijusa.

Oko 08. januara i dalje stoji signal za izmenu sinoptike koji bi nam mogao doneti konkretnije zahlađenje uz održiv sneg i u nizijama regiona. Za sada veliki deo prognositčkog materijala kako GFS-a tako i ECMWF modela ide u tom pravcu.

Sumirano, pred nama je promenljivo, više kasno-jesenje nego zimsko vreme, a naka udaljeja najava zime stoji i dalje posle 08. januara.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter