Izvor: alo
29.12.2020 u 07:28
0

SAD JE I ZVANIČNO! KRIZNI ŠTAB PRESEKAO: Novu godinu čekamo kod kuće

Republički Krizni štab juče popodne doneo je odluku da će ugostiteljski objekti 31. decembra raditi do 18 sati, dok će prodavnice namirnica moći da rade do 20 sati. Ove odluke danas bi trebalo da budu zvanično potvrđene na sednici Vlade Srbije.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji su od posledica kovida-19 juče do 15 sati preminule 43 osobe, novozaraženih je 2.559 od testiranih 11.190. Na bolničkom lečenju nalazi se 9.728 pacijenata obolelih od kovida-19, od kojih je 288 na respiratorima.

Iako su brojke u blagom padu u odnosu na prethodne dane, medicinski deo Kriznog štaba bio je izričit kada je donošenje ograničavajućih mera za doček Nove godine u pitanju.

– S jedne strane imate mogućnost da neki ugostitelji zarade više novca tokom te jedne večeri za doček, ili tokom dve večeri ako računamo i reprizu, a sa druge strane imate sve njihove roditelje, ili njih same, ako su stariji ljudi, koji će za desetak dana da nam dođu sa upalama pluća. Za nas je tu računica bila čista i kristalno jasna – kaže izvor medija iz Kriznog štaba.

To je i pre sednice bio stav gotovo svih lekara članova Kriznog štaba koji su izlazili u javnost, a podsećamo da je dr Predrag Kon čak najavio i mogući protest lekara, ukoliko se nemedicinski deo ovog tela bude oglušio o njihove apele.

– To znači da smo spremni na protest ako se naši zahtevi ne ispune, jer bi dozvoljavanje okupljanja izazvalo katastrofu. Brojke jesu malo smanjene, ali je u bolnicama i dalje prenapregnuto. Razboljevaju se i medicinski radnici, neće imati ko da leči te ljude koji se zaraze na dočeku – upozorio je epidemiolog.

Prema proceni epidemiologa, potencijal virusa se polako spušta jer se broj novih slučajeva smanjuje. Ipak, i dalje je visok broj smrtnih slučajeva kao i broj kovid pacijenata u bolnicama.

Kako je rekao dr Predrag Bogdanović, statistički brojevi pokazuju da je veći broj otpusta od prijema, ali oni pacijenti koji ostaju na lečenju imaju mnogo težu kliničku sliku, a na lečenju ostaju neretko i po mesec dana, dok su sva kiseonička mesta popunjena.

Zbog takve situacije lekari su upozorili da sada ne sme da se napravi greška i počne sa opuštanjem mera, što je, saznaje „Alo!“, bio i glavni argument za zabranu okupljanja tokom novogodišnje noći i popularne reprize dočeka.

Janković: Ideš na žurku? Računaj da ćeš se zaraziti

O OVOME SE PRIČA…

JEDNOGLASNO! Krizni štab odlučio, OVO su mere za Novu godinu

MI NISMO SVESNI KO JE MILOŠEVIĆ! On je najvećim satanskim silama pružio STRAHOVIT OTPOR!

ISPLIVALI DETALJI UŽASA KOD KIKINDE: Danijela bebu bacila u poljski toalet, porodica odmah reagovala

IZDOMINIRALI: Vaterpolisti Zvezde pobedili Partizan za finale Kupa Srbije

Vesić o tenderu za novog partnera za javni prevoz: Proces potpuno transparentan, u skladu sa zakonom

Dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju KC Niš, upozorava da je odlazak na okupljanje, bilo ono dozvoljeno ili nedozvoljeno, u ovom trenutku ravan namernom zaražavanju, jer će se na svakoj žurki, kaže, naći bar dve ili tri mlade osobe koje imaju koronu, ali ne i simptome.

– Garantujem da na svakoj žurki od nekoliko desetina ljudi mora da bude bar dvoje ili troje koji koronu nose u sebi, a nemaju nikakve simptome, što je dovoljno da zaraze desetine drugih. Mladi treba da znaju da ne rizikuju samo svoj život, jer će i ako se zaraze, najverovatnije proći sa lakšom kliničkom slikom, ali moraju da misle na svoje starije – poručio je Janković.

Najviše novozaraženih u većim gradovima

U prestonici je 683 novoobolelih od korona virusa, te naš glavni grad i dalje zauzima prvo mesto na ovoj neslavnoj listi. Novi Sad ima 146 zaraženih i zauzima drugo mesto po broju novoobolelih, dok se na mestu ispod našao Niš sa 135 novih slučajeva.

Kragujevac u poslednja 24 sata broji 72 zaraženih, a Kraljevo 65. U Šapcu je registrovano 62 novih slučajeva, dok je u Pančevu 47 zaraženo njih 140. U Jagodini je zaraženo njih 46, kao i u Subotici, dok je u Zrenjaninu 42.

U ostalim gradovima ima manje od 40 novoobolelih.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter