Izvor: alo
31.12.2020 u 07:22
0

IRENA VUJOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Otkriva šta najviše ceni kod premijerke

Dva meseca je Irena Vujović na čelu Ministarstva zaštite životne sredine, a za medije govori kakvi nas projekti očekuju u tom resoru i otkriva da li joj je poveren vruć krompir, s obzirom na to da je zagađenje jedan od gorućih problema.

Za početak za naš list priča o stanju koje je zatekla u ovom ministarstvu.

– Situacija koju smo zatekli nije sjajna, ali mislim da ljude u Srbiji mnogo više interesuje šta ćemo mi uraditi da bi naša deca u budućnosti imala zdraviju životnu sredinu. U protekla dva meseca sagledali smo stanje u ministarstvu, uveli nov sistem rada, definisali kratkoročne i dugoročne ciljeve i napravili jasan plan za sledeću godinu kojem ćemo biti posvećeni. U narednom periodu intenziviraćemo saradnju sa jedinicama lokalne samouprave, jer zaštita životne sredine je briga svih nas, a da bismo ostvarili vidljive rezultate u toj oblasti moramo zajedničkim snagama da delujemo.

Zagađenje je jedan od gorućih problema, da li imate utisak da ste dobili vruć krompir pri raspodeli mandata?

– Poverena mi je odgovorna dužnost u Vladi Srbije koju vidim kao priliku da pokrenem važne aktivnosti i projekte, jer za razliku od nekih drugih oblasti u kojima su prethodnih godina napravljeni ozbiljni rezultati, u oblasti zaštite životne sredine sporo smo napredovali i to mora da se menja. Problemi defakto postoje i nećemo ih ignorisati, već ćemo se truditi da ih korak po korak rešavamo. Sigurna sam da ćemo marljivošću i posvećenim radom u tome i uspeti.

PROČITAJTE JOŠ

I GRADONAČELNIK NA PROTESTIMA: Ne želimo ilegalne migrante u našem gradu!

Stara srpska crkva na Baniji, porušena do temelja u zemljotresu

IRSKA: Novi soj se širi brže od najpesimističnijih najava

BAJATOVIĆ:Pušten gas iz Bugarske u novi srpski gasovod

SRBI I EVROPSKA UNIJA! Evo šta kažu istraživanja!

Usvojen je budžet za 2021. godinu. Da li ste zadovoljni sredstvima koje je vaše Ministarstvo dobilo?

– Budžet Ministarstva zaštite životne sredine svake godine se povećava jer je Vlada strateški opredeljena da u skladu sa evropskom perspektivom naše zemlje više ulaže u projekte za unapređenje životne sredine. Višedecenijski problemi ne mogu da se reše preko noći, ali uz planiranje i racionalno usmeravanje raspoloživih sredstava na prioritetna pitanja mnogo projekata koji su od krucijalnog značaja za promenu ekološke slike Srbije može da se pokrene i sprovede. Uprkos pandemiji i svim izazovima sa kojima se suočavamo, budžet Srbije za sledeću godinu je usmeren ka razvoju, a velike investicije će biti upravo u oblasti ekologije, što je od izuzetne važnosti za Srbiju i naše građane.

Ana je žena sa puno ideja i energije

Da li je Ana Brnabić stroga?

– Ne bih se opredelila za reč „stroga“ jer predsednica Vlade je sjajan vođa, žena sa puno ideja i energije, koja uvažava mišljenje kolega po pitanju pravca razvoja svakog sektora u Vladi. Ana Brnabić je osoba koja veruje u odgovornost i sposobnost svih članova Vlade, a efikasnost i rezultati su joj na prvom mestu, i to je ono što kod nje najviše cenim.

Koji su glavni projekti koje planirate da realizujete tokom 2021. godine?

– Sledeće godine započećemo niz kapitalnih projekata. U 28 lokalnih samouprava gradićemo postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionu infrastrukturu. Paralelno sa tim, započećemo izgradnju više regionalnih centara za upravljanje otpadom. U fokusu će biti rešavanje  problema divljih deponija na teritoriji Srbije, na čemu već intenzivno radimo. Važan projekat u sledećoj godini je i priključivanje gradske toplane u Kragujevcu na gas, čime će se u velikoj meri rešiti problem zagađenja, s obzirom na to da je toplana jedan od većih zagađivača u tom gradu. Cilj je da putem planiranih konkursa pomognemo i ostalim lokalnim samoupravama da poboljšaju kvalitet vazduha. Budžetom smo opredelili sredstva za subvencionisanje zamene kotlarnica u domovima zdravlja, vrtićima i školama, u cilju prelaska na čistije energente. Za subvencije za zamenu kotlarnica u domaćinstvima moći će da konkurišu i građani, a u planu su i subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila. Akcenat će biti i na projektima pošumljavanja, kao i ozelenjavanja u urbanim sredinama. Radićemo i na realizaciji projekata ekoloških parkova, očuvanju i zaštiti zemljišta kao prirodnog resursa, što će umnogome doprineti podizanju kvaliteta životne sredine.

Izjavili ste da je Srbiji potrebno mnogo više stanica za merenje kvaliteta vazduha.

– Važno je da stanica za monitoring kvaliteta vazduha bude više kako bismo imali sveobuhvatnije podatke i na tome ćemo raditi sa jedinicama lokalne samouprave. Treba da imamo realniju sliku o stanju vazduha, što je preduslov za delovanje i donošenje adekvatnih mera.

Građanima želim dobro zdravlj

Šta biste poželeli građanima u 2021. godini?

– Građanima Srbije pre svega želim dobro zdravlje, da neguju duh tolerancije, poštuju i uvažavaju jedni druge, i da jedinstvom, verom i optimizmom zajedno uspešno prebrodimo sve izazove koji su pred nama.

Srbija je dobila žensku Vladu, kako se slažete sa koleginicama?

– Srbija je dobila odgovorne, vredne i sposobne žene na čelu Vlade i važnih ministarstava. Sa koleginicama imam dobar odnos i saradnju, deo smo istog tima koji se bori za iste ciljeve – snažnu, uređenu i prosperitetnu Srbiju. Kada govorimo o učešću žena u izvršnoj vlasti, nova Vlada sa skoro 50 odsto žena predstavlja istorijski napredak za našu zemlju. Takođe, veoma je značajna i podrška predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je istrajan u težnji da važne zadatke poveri upravo ženama.

Imate priliku da sarađujete i sa premijerkom Anom Brnabić, da li je ona stroga šefica?

– Ne bih se opredelila za reč „stroga“ jer predsednica Vlade je sjajan vođa, žena sa puno ideja i energije, koja uvažava mišljenje kolega po pitanju pravca razvoja svakog sektora u Vladi. Ana Brnabić je osoba koja veruje u odgovornost i sposobnost svih članova Vlade, a efikasnost i rezultati su joj na prvom mestu, i to je ono što kod nje najviše cenim.

Poslu posvećena, na ličnom planu zadovoljna

Pre tri godine ste u razgovoru za medije kazali da ćete se udati posle mandata, da li ste promenili mišljenje?

– Mislim da građane Srbije mnogo više zanimaju rezultati koje će ostvariti ministarstvo na čijem sam čelu, nego moj privatan život. Veoma sam posvećena poslu, a na ličnom planu zadovoljna i ispunjena, i zasad tu ne bih ništa menjala.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter