Izvor: happyBSC
04.01.2021 u 10:32
0

ASTRONOMSKI KALENDAR Spektakli koji nas očekuju u 2021!

Godinu iza nas, sa astronomskog gledišta, obiežili su brojni i zanimljivi događaji na nebu, a prema najavama svetskih astronomskih organizacija, 2021. godina biće jednako zanimljiva.

Ove godine ljubitelji astronomije, mogu se radovati kišama meteora, pomračenjima Meseca, Supermesecima i čak i potpunom pomračenju Sunca. U nastavku, zahvaljujući podacima najvažnijih svemirskih organizacija, možete saznati datume svih važnijih astronomskih događaja koji nas čekaju u 2021. godini.

Januar

Kiša meteora pod nazivom „Quadrantid“ biće vidljiva sa Zemlje 3. januara. Ova pojava se događa jednom godišnje krajem decembra i početkom januara, a očekuje se da će 60 meteora na sat biti vidljivo u prvom svemirskom spektaklu ove godine. 28. januara, na nebu možemo očekivati prvi pun Mesec u 2021. godini.

Februar i mart u znaku punog Meseca

Za razliku od početka godine, u februaru i martu 2021. godine, na nebu kada su u pitanju astronomski događaji jedino vredno pažnje biće dani punog Meseca, a to bi se trebalo dogoditi 27. februara i 28. marta.

April – Supermesec i kiše meteora

Čudesnu i izuzetno zanimljivu kišu meteora „Lyrid“ koji na Zemlju mogu poslati oblake prašine, možemo očekivati 21. odnosno 22. aprila, a prvi Supermesec u ovoj godini, posetiće našu planetu 26. odnosno 27. aprila kada će biti vidljiv stanovnicima Zemlje.

Maj

Kiša meteora „Eta Aquarid“ vidljiva će biti 6. maja ove godine. Meteori potiču od Halejeve komete pa su uz Orionide zapravo rasuti ostaci leda i čestica prašine koji sagore ulaskom u Zemljinu atmosferu. Kraj meseca, tačnije 26. maj, obiležiće Supermesec i potpuno pomračene Meseca koje će biti vidljivo iz Australije, istočne Azije i Amerike.

Jun

Pomračenje Sunca biće vidljivo 10. juna iz Severne Amerike, Evrope i Azije. Kraj meseca, 24. jun, obiležiće i pun Mesec.

Jul

Kraj sedmog meseca, obeležiće dva fenomena – 23. jula nastupiće pun Mesec, a 27. odnosno 28. jula kiša Južnih delta akvarida biće vidljiva sa određenih delova planete.

August u znaku meteorskih kiša

August je mesec koji će obeležiti tri događaja na nebu – 12. augusta meteorska kiša Perzeida poznata i po imenu „suze Svetog Lovre“, a događaj je svake godine ispraćen iz astronomskih društava širom sveta, 22. august rezervisan je sa pun Mesec, a poslednji dan meseca, 31. august, na nebu će obeležiti još jedna kiša meteora Aurigida. Septembar i oktobar, biće u znaku punog Meseca koji će se na na nebu moći da se vidi 20. septembra, odnosno oktobra.

Novembar

Pun mesec i delimično pomračenje Meseca biće 19. novembra vidljivo iz Amerike, severne Evrope, istočne Azije, Australije i Tihog okeana.

Decembar

Kraj 2021. godine, 4. decembra obeležiće potpuno pomračenje Sunca koje će biti vidljivo sa Antarktika, južnog dela Afrike. 14. decembar, vidljiva će biti meteorska kiša Geminida, a poslednji astronomski događaj vredan pažnje biće 18. decembra kada možemo očekivati pun Mesec na nebu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter