Izvor: Alo.rs
07.02.2021 u 07:26
0

Posao koji niko neće! Hrvatska još nema predsednika Vrhovnog suda

Javni poziv zainteresovanim kandidatima za predsednika Vrhovnog suda otvoren je još samo sedam dana, a do sada se odazvao samo aktuelni predsednik Vrhovnog suda Đuro Sessa. Međutim, kako saznajemo, o budućem predsedniku Vrhovnog suda nisu otvoreni razgovori između predsednika Republike Zorana Milanovića i vladajućeg HDZ-a.

Predsednika Vrhovnog suda nominuje predsednik Republike, ali teško je očekivati da će Zoran Milanović prihvatiti Sessinu nameru i predložiti da na čelu Vrhovnog suda potroši još jedan mandat.

– Moj predlog za predsednika Vrhovnog suda biće osoba beskompromisnog karaktera i potpuno moralno nepotkupljiva. Obećavam ti to! To je mali, ali važan doprinos vraćanju poverenja u pravosuđe. Predsednik Vrhovnog suda odgovoran je za funkcionisanje sistema i na to mesto trebalo bi da dođu najbolji, a ne najpogodniji – izjavio je Milanović tokom kampanje za predsednika Republike.

Pročitajte još:

U Britaniji prvu dozu vakcine primilo 11,5 miliona ljudi

Tamo nisu ubijani ni Srbi ni deca! Prljava američka kampanja protiv filma „Dara iz Jasenovca“

Radnici Pošte traže VEĆE PLATE i naknade za obolele od Kovida

PARTIZAN REĐA PORAZE: Igokea pobedila crno-bele u Beogradu

Iako ga nije direktno pozvao, Sessa je odgovorio na njegove reči.

– Slažem se s njim. Ne vidim da sam nekome pogodan ili da sam nekome pogodniji, a nekome manje pogodan. Postoji istorija nerazumevanja između mene i Zorana Milanovića. 

Istorija nerazumevanja koju spominje Sessa datira iz vremena kada je bio predsednik Udruženja hrvatskih sudaca, a Milanović predsednik SDP-a, a zatim premijer. Često su navirale kritike i međusobne optužbe, gde bi Sessa naterao Milanovića da izvrši pritisak na pravosuđe, dok se Milanović ne bi uzdržao od ocene određenih sudskih odluka.

IZMENE ZAKONA

Kako će predsednik Republike reagovati na Sesinu prijavu za javni poziv, posebno ako se niko drugi neće odazvati do kraja javnog poziva, teško je predvideti. Međutim, značajno je to što u više od tri nedelje od objavljivanja javnog poziva niko drugi se nije odazvao, a Sessina prijava stigla je krajem nedelje.

– To samo pokazuje da izmene Zakona o sudovima iz 2018. godine, koje omogućavaju kandidaturu svih zainteresovanih za mesto predsednika Vrhovnog suda, nisu zaživele – kaže sagovornik iz vrha pravosudnog sistema, napominjući da se još niko nije javio, iz Ureda predsednika nije dobio nagoveštaj da će biti nominovan, a iz HDZ-a da će većina glasati za njega.

 Aktuelni predsednik Vrhovnog suda izabran je 14. jula 2017. godine, a mandat mu ističe u julu ove godine. DSV je raspisao javni poziv 13. januara, a rok za podnošenje kandidatura ističe 13. februara.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE. 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter