Izvor: Kurir.rs/ISW
02.06.2023 u 16:26
0

ČEČENI SE OKRENULI PROTIV PRIGOŽINA: Počele svađe i javna prepucavanja, Kadirov izračunao da mu vođa Vagnera više nije od koristi?

Komandant specijalnih snaga Ahmat general-major Apti Alaudinov ponovio je izjave Delimkhanova, napominjući da on poštuje samo Vagnerove vojnike, a ne Prigožina, uprkos ličnoj naklonosti Kadirova ka Prigožinu.

Čečenski komandanti i zvaničnici pokrenuli su 1. juna zajednički napad na finansijera Vagner grupe Jevgenija Prigožina u verovatnom pokušaju da potkopaju njegov uticaj, piše u svojoj analizi britanski Institut za proučavanje rata (ISW).

POGINULO OKO DESET HILJADA VAGNEROVACA? Prigožin: „Gubici ukrajinske vojske mnogo veći“

Čečenski član ruske Državne dume Adam Delimhanov odgovorio je na Prigožinovu izjavu od 31. maja u kojoj je ovaj naveo da ne zna za nove položaje čečenskih jedinica u Ukrajini i da će se čečenske snage boriti za odabranu naselja, a ne za celu Donjecku oblast.

On je to uradio iako je Prigožinova izjava delovala je relativno neutralno u poređenju sa njegovim drugim zapaljivijim porukama i nije direktno kritikovala čečenskog lidera Ramzana Kadirova ili njegove snage.

Delimhanov se neformalno obratio Prigožinu sa „Ženja“ (nadimak za Jevgenija) i pozvao ga da odabere datum kada bi se mogli sastati kako bi razjasnili šta čečenske snage iz jedinice Ahmat rade na frontu.

Delimhanov je takođe pozvao Prigožina da prestane da „vrišti“ o Vagnerovim nestašicama vojnih zaliha i izlaže svetu ruske vojne neuspehe. On je rekao da se Prigožin već etablirao kao „bloger“ koji podstiče rusko društvo da se zapita u svoje vojne sposobnosti. Delimhanov je naveo da je Vagner od ruskog Ministarstva odbrane dobio više vojne opreme „nego bilo ko drugi“ a da je ipak pretrpeo značajne žrtve.

Alaudinov je naveo da je Vagner dobio tenkove, avione, helikoptere i vojsku od 50.000 ljudi koju snage Ahmata nisu,i ponovio da je Ahmat Specnaz deo ruskog Ministarstva odbrane, a da su se mnogi bivši Vagnerovi borci pridružili čečenskoj oružanoj formaciji.

Predsednik čečenskog parlamenta Magomed Daudov rekao je da Prigožin ne mora da zna detalje čečenskih operacija i naveo da bi Prigožin poginuo zbog kritike ruske vojske tokom Drugog svetskog rata. Daudov je takođe indirektno implicirao da su Kadirov i Putin ti koji donose odluke, dok je Prigožin precenio svoja ovlašćenja pokušavajući da se uspostavi kao gospodar rata.

Prigožin je odgovorio na napade tvrdeći da će nastaviti da iznosi svoje mišljenje sve dok zvaničnici Ministarstva odbrane Rusije ne budu kažnjeni za svoje greške u planiranju invazije na Ukrajinu.

Prigožin je izjavio da njegove izjave nisu „za osudu” i priložio je dva video snimka sa svoje poslednje konferencije za štampu kako bi eliminisao „dvosmislenost” oko njegovih tvrdnji. U jednom video snimku, Prigožin je izjavio da će ruske snage bezbednosti „umirati umesto osuđenika” na frontu, odgovarajući na pitanje o predlogu Kadirova da pošalje kvalifikovane snage bezbednosti da ratuju u Ukrajini.

Prigožin je dodao da se „ništa loše neće desiti“ ako polovina snaga bezbednosti ode da se bori u ratu.

Na drugom snimku se vidi kako se Prigožin slaže sa Kadirovljevim predlogom da se proglasi vanredno stanje širom Rusije i izjavljuje da Rusija neće završiti rat 2023. Prigožin je takođe pojačao odgovor neimenovanog komandanta Vagnera Daudovu, koji je izjavio da je Vagner najbolji privatna vojna kompanija (PMC) u svetu i da Vagner nikada nije dobijao vojne zalihe iz Čečenije.

Vagnerov komandant je takođe tvrdio da su Vagnerove snage Daudovljev napad shvatile kao lični uvredu i doveo je u pitanje Daudovu smelost kada je o Prigožinu govorio kao o „Ženji“.

Čečenski napadi na Prigožinov lik možda su deo napora Kremlja da diskredituje i potkopa Prigožina dok se njegove snage povlače sa fronta.

Napadi su se naročito pojačali 1. juna, što je i dan kada je Prigožin tvrdio da će se Vagner povući sa fronta a takođe i njegov rođendan. Prigožin se ranije žalio da ruski državni mediji zabranjuju pominjanje Prigožina i Vagnerovih snaga.

Prigožin se možda nalazi u ranjivijoj poziciji nego kada se Kremlj oslanjao na njegove snage da bi zauzeo Bahmut, i verovatno je pokušava da ostane relevantan u informativnom prostoru održavajući konferencije za štampu širom Rusije.

Igor Girkin je spekulisao da je Kadirov verovatno izračunao vrednost zadržavanja Prigožina kao saveznika i zaključio da mu Prigožin ne može ponuditi nikakvu značajnu korist.

Girkin je takođe spekulisao da Kadirov nije zainteresovan za potpuni kolaps sadašnjeg vojnog i političkog sistema koji koristi njemu i njegovoj vojsci, pa tako i da se distancira od Prigožina koji ga napada.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter