
Foto: pixabay, ilustracija,
MNOGIMA ĆE BITI LAKŠE: Od 1. novembra očekuje se smanjenje ambrozije
Merenja Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da se od prvog novembra očekuje smanjenje vrednosti najjačeg alergenog polena - ambrozije koja ove godine ima znatno duži period cvetanja zbog povoljnih vremenskih uslova.
Rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović rekla je za Tanjug da se mnogo sugrađana žali na alergijske probleme i početkom oktobra meseca.
„Merenja Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da se zbog povoljnih vremenskih prilika produžilo cvetanje korovskih vrsta, a pre svega ambrozije. Poredivši isti period cvetanja proše godine sa ovogodišnim periodom uočavamk zbog čega se alergične osobe lošije osećaju ove sezone“, rekla je Mitrović.
AMBROZIJA DIVLJA: Koncentracija polena čak 10 puta viša od graničnih vrednosti!
Ona je pojasnila da je 2022. godine u periodu cvetanja bilo 5.045 polena ambrozije po metru kubnom vazduha, a 2023. godine je bilo 8.000 polena zrna po metru kubnom vazduha.
„Takođe prošle godine ovaj polen je 29 dana bio u prekograničnim vrednostima, a ove godine je čak 45 dana. Jasno je zašto se sugrađani javljaju. Takođe, čupanje ovog korova bez zaštitnih rukavica može izazvati plikove po koži“, rekla je Mitrović i dodala da se od sledeće nedelje očekuje znatno manji broj polenovih zrna u vazduhu.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

POTREBNA SU SAMO ČETIRI SASTOJKA: Recept za ekspres oblande pune keksa

TAJNA KOJU ZNAJU SAMO NAJBOLJE DOMAĆICE: Recept za najmekiši pileći file iz rerne

ALFREDO PASTA SA PILETINOM: Ovako je prave Italijani

RECEPT DANA: Sočna gibanica sa sirom, omiljena srpska pita
