Izvor: Happy BSC
03.02.2022 u 18:41
0

PROF. DR BELOJEVIĆ U „TELEMASTERU“: Nema govora o brzom kraju pandemije

U današnjoj emisiji “Telemaster” o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i o tome šta nas očekuje u narednom periodu govorio je Prof. dr Goran Belojević koji je istakao da je zabrinjavajući broj novoobolelih, kao i stalni porast hospitalizovanih pacijenata, posebno onih na intezivnoj nezi.  

– U celom svetu je prisutan neočekivan i eksplozivan porast oboljevanja i umiranja. U Velikoj Britaniji preminulo je skoro 500 osoba u jednom danu, a u SAD-u 3.000 ljudi. To su stravične cifre i nema govora o brzom kraju pandemije i bilo kakvom popuštanju mera – naglasio je on i dodao da odustajanje od mera u nekim državama predstavlja teško hazardiranje.  

Prof. dr Belojević je objasnio da su novooboleli korona pozitivni pacijenti i da nije u pitanju grip i dodao da je neophodno da se potpuno nepristrasno, objektivno i bez predrasuda proceni efekat vakcinacije.  

– Pre svega, moramo da imamu pravu vakcinalnu statistiku, a to nije broj vakcinisanih, već koliko među onima koji su hospitalizovani ima vakcinisanih, koliko među pacijentima koji su na respiratoru ima vakcinisanih i koliko je preminulih bilo vakcinisano. Ona će dati pravu sliku stanja, ne samo onima koji vode državnu politiku, već i narodu o tome kakva je prava i objektivna zaštitna vrednost vakcinacije – kazao je on.  

Prema njegovim rečima, značajan broj ljudi, posebno mladih smatra da je njihov imuni sistem dovoljan da savlada virus, što objektivno i jeste istina, ali to je problematično za starije ljude.  

Kada su deca u pitanju, Prof. dr Belojević je rekao da nema nikakve razlike u odnosu na odrasle i dodao da treba da drže distancu, da se ne grle i ne ljube i sprovode sve druge mere kao i odrasli, kao i da što se tiče  vakcinacije dece, naučnici nemaju jedinstven stav.  

– Deca su prirodno zaštićena od teških oblika infekcije. Smrtnost je kod dece višestruko manja nego kod odraslih, a upravo težina bolesti utiče na to da li se uvodi vakcinacija ili ne. Za sada mislim da nema opravdanja za obaveznu vakcinaciju dece – istakao je on.  

Govoreći o broju novoobolelih, on je ocenio da je u pitanju veliko iznenađenje za sve, kao i da se mora proceniti šta se događa, da li je do virusa ili do ljudi ili grešaka u vakcinaciji, jer nije, kako je rekao, bilo očekivano da godinu dana trajanja vakcinacije dođe do eksplozije novoobolelih.  

– Ovo je multisitemska bolest. Dakle, ne samo bolest pluća, već i srca, bubrega, krvnih sudova, jetre i svih organa i tako je treba posmatrati. Oni koji su je imali, a zamaraju se i nemaju vazduha ili primete nemoć, treba da se obrate lekaru i da se proceni njihovo stanje – zaključio je on.  

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter