Izvor: HappyBSC
06.02.2022 u 18:36
0

DR POPOVIĆ ZA EMISIJU „TELEMASTER“: IMPOTENCIJA je izlečiva, javite se UROLOGU!

Prethodne dve godine kompletan zdravstveni sistem bio je podređen  praćenju epidemiološke situacije izazvane kovidom-19.

Bolesti hroničnih bolesnika su paralelno praćeni.

Urološki pacijenti spadaju u grupu koji su takođe jednim delom zapostavili svoje redovne kontrole i praćenja bolesti. 

Gost „Telemastera“ na Happy televiziji bio je specijalista urologije i seksolog Gordan Popović. 

On je istakao da su ljudi više opterećeni pandemijom te da se lekarima javljaju tek kada primete izražene probleme. Manje pažnje se posvećuje kontrolama i sam zdravstveni sistem je preopterećen i favorizuje borbu sa kovidom, a u drugi plan stavlja preventivne kontrole. 

-Prevetnivni pregledi imaju svoju svrhu. Muškarci posle 45 godine barem jednom godišnje bi trebalo da posete urologa u situaciji kada nemaju nikakvih problema. Ukoliko se pojave neki problemi, onda i češće! Naši muškarci su uglavnom nesavesni. Čeka se neka muka da ih natera da dođu na pregled. Kada je urologija u pitanju ne treba čekati da se jave neki simptomi da biste se obratili lekaru. Urinarne infekcije najpre nateraju pacijente da se jave lekaru jer su simptomi neprijatni. Međutim, ima mnogo ozbiljnijih oboljenja koji nemaju izražene simptome. Tu pre svega mislim o malignim oboljenjima kao što je karcinom prostate. Kada počnete da imate tegobe zbog karcinoma prostate to je već uveliko kasno. 

Šta je preventiva kada je reč o raku prostate?

-Suštinski treba doći na pregled kod urologa. Svakako bi pacijent trebalo da bude pregledan ultrazvučno. Ima tu i nekih drugih pregleda koji mogu da budu vrlo značajni kada je ta problematika u pitanju. Na taj način se na vreme otkriva  karcinom i on može da se izleči. Zato je bitna preventiva. 

O pojavi bubrežnih bolesti nakon preležanog kovida

-Posle prvog šoka pojavom pandemije postepeno su podaci pokazivali da se razvijaju i druga oboljenja koju kovid može ili da izazove ili da olakša njihovu pojavu. Da ne pričamo o tome da je uopšte virusna infekcija kovidom takve prirode da značajno umanjuje kapacitet imunog  sistema, tako da se sve bolesti lakše dobijaju. Tako je i sa  srčanim oboljenjima,ali i  sa urološkom problematikom. Kovid nam svakako otežava posao-rekao je doktor. 

O kanceru bešike

 Doktor Popović je napomenuo da procentualno gledano više muškaraca oboljeva od kancera bešike nego žene. Objansio je da to nisu značajno velike razlike, odnosno da je reč o vrlo čestom oboljenju i kod muškaraca i kod žena. 

O uzrocima impotencije

-Do sada sam imao oko 40.  000 pacijenata sa tom problematikom. Smenjuju se razne mode i u toj stručnoj misli kada je ta tema u pitanju. Jedno vreme se mislilo da su u 80 odsto slučajeva psihološki razlozi, pa se to ispitivalo.  Poslednjih desetak godina je medicinska nauka veoma uznapredovala kada je u pitanju problematika uzroka potencije.  Često se impotencija  dovodi u vezu i sa nekim  organskim problemima, na primer, promene na zidovima krvnih sudova-čak se smatra da može impotencija da najavi početak nekih drugih kardiovaskularnih oboljenja kod čoveka. Problem impotencije više dobije na značaju kako nauka napreduje i ima sve više saznanja. Bitno je da problem može da se reši. Danas je drugačija situacija nego kada sam počinjao svoju karijeru. Nekada je bio glavni problem da se čovek odluči da zatraži lekarsku pomoć. Sada se to menja. Mlađe generacije su usvojile problem kao i svaki drugi-rekao je Popović. 

 O andropauzi -muškoj  „menopauzi“

-To je intrigantan  termin. Reč je o  hormosnkoj promeni koja se razlikuje od ženske menopauze. Svaki muškarac stariji od 23 godine polako zalazi u jednu hormonsku deklinaciju gde se smanjuje nivo testosterona u organizmu. Najveći nivo testosterona je u dobu od 18-22 godine. Posle toga sve ide nizbrdo. Zna se tačno koliko nam ovaj hormon opada po deceniji. On je jako važan hormon, nije to samo seksualna funkcija, želja i potencija, već i gustina kostiju, mišićna masa  raspoloženje… Odluke koje donosimo u životu zavise od nivoa testosterona-napomenuo je doktor. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter