Izvor: Tanjug
26.02.2022 u 16:03
0

VESIĆ PORUČIO: Beograd je „zeleni grad“, prioritet je POŠUMLJAVANJE!

U parku Ušće danas je zasađeno 35 stabala u okviru Maratonske šume, u čast jubileja – 35. godišnjice Beogradskog maratona.

Sadnji su prisustvovali zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević i direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Vesić je istakao je da stabla imaju simboliku koja se tiče Beogradskog maratona koji je, kako je rekao, jedna od najlepših sportskih manifestacija koje imamo i koja ima višedecenijsku tradiciju, ali i da to pokazuje koliko vodimo računa o zaštiti životne sredine u Beogradu.

-Mi smo prošle godine zasadili 8.000 stabala. Ukupno u drvoredima imamo 57.000 stabala, a u parkovskim površinama preko milion stabala. Od 2014. zasadili smo preko dva i po miliona stabala kada su u pitanju šume i to je samo ono što je uradio Beograd, odnosno Sekretarijat za zaštitu životne sredine, bez onoga što su uradile Srbijašume- naveo je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da je pošumljavanje prioritet i da se, kako je rekao, Beograd može smatrati „zelenim gradom“.

-U Beogradu je 15 odsto površine pod šumom, a pored toga, imamo 15 odsto koje su zelene površine, to je 30 odsto i kada bi se dodale poljoprivredne površine, koje mi ne računamo, a koje mnogi gradovi u svetu računaju, taj procenat bi bio preko 60 odsto- istakao je Vesić.

Nikodijević je istakao da Beogradski maraton 35 godina neguje tradiciju da, uz sportski deo, ima i neke društveno korisne aktivnosti, a da je to ove godine očuvanje životne sredine i povećanje zelenih površina u Beogradu.

-Verujem da će ove sadnice koje smo posadili podsećati buduće generacija na Beogradski maraton kao jednu od najlepših i najmasovnijih aktivnosti koja se tradicionalno u Beogradu održava svake godine i da će biti podsticaj drugima da vode računa o životnoj sredini -poručio je predsednik Skupštine grada.

On je podsetio da svako ko želi ima mogućnost da zasadi svoje stablo, jer je Grad Beograd omogućio preko aplikacije Zasadi svoje drvo.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić zahvalio se Gradu što je i na taj način omogućeno da Beogradski maraton ostavi trag.

On je naglasio da se Beogradski maraton uvek trudio da bude društveno odgovorna kompanija.

-Grad Beograd je naš glavni partner i pokrovitelj i bez njega mi ne bismo bili u mogućnosti da organizujemo takav događa. Ovo je zaista lep način da se obeleži jubilej, 35-ta godišnjica Beogradskog maratona, što je za nas veliki jubilej s obzirom kroz šta je sve prošao- poručio je Nikolić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter