Izvor: Tanjug
21.03.2022 u 14:49
0

SRBIJA DOBIJA NOVI LEK PROTIV RAKA DOJKE! Najsavremenija terapija o trošku države

Više od 90 odsto različitih vrsta karcinoma dojke pokriveno je najsavremenijim lekovima o trošku države, a uskoro će i preostalih desetak procenata dobiti najnoviju terapiju, izjavila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

– RFZO poslednje četiri godine kontinuirano stavlja najsavremeniju terapiju na listu lekova o trošku države, tako da je trenutno 90 odsto različitih karcinoma dojke pokriveno savremenom terapijom – rekla je Škodrićeva povodom Nacionalnog dana borbe protiv karcinoma dojke.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ona je izrazila zadovoljstvo što su skoro sve obolele žene pokrivene ovom terapijom, s obzirom da se radi o najčešćem malignom tumoru kod žena u našoj zemlji.

– Ovih 10 odsto koje još uvek nemaju savremenu terapiju, dobiće je u najskorije vreme. Radi se o terapiji koja je tek izašla iz posebnih kliničkih studija – izjavila je Škodrićeva.

Naglasila je da je značajan iskorak napravljen sa posebnom listom lekova, tako što su na nju stavljene savremene terapije i za početne stadijume bolesti.

– Dosadašnja praksa stavljanja inovativnih lekova na listu lekova je bila da se stavljaju savremene terapije za poslednje stadijume bolesti, a ovom posebnom listom smo stavili i za početne, čime su pokrivene žene i sa prvom i sa drugom linijom – objasnila je direktorka RFZO.

Škodrićeva je naglasila da će ova ustanova nastaviti kontinuirano da ažurira listu novim terapijama, za šta su obezbeđena sredstva.

– Napravili smo finansijsku strategiju sa Ministarstvom finansija za narednih pet godina i obezbeđen je budžet, ne samo za ove lekove koji su već na listi, nego i za buduće lekove i vodićemo računa da se stavljaju lekovi koji prate najnovija genetska istraživanja – izjavila je Škodrićeva.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter