Izvor: BSC Happy
20.03.2024 u 19:01
0

DRAGUTIN DIMITRIJEVIĆ APIS: Osnivač tajnog društvo oficira koje je želelo ujedinjenje, a dobilo smrt

Dragutin Dimitrijević Apis za neke heroj, za neke terorista, živeo je između slave i proklestva. Kroz sve godne stvaranja Kraljevine Srbije, bio je u samom centru događaja. Crna ruka, organizacija koju je osnovao nije bila obična grupa ljudi, to su bili vojnici, idealisti, ljudi koju su verovali u ideju ujedinjenjenja Srba pod jednom zastavom.

Osnovana je 1901. godine kada se prvi put sastao sa grupom  oficira zaverenika. Od tada Crna ruka postala je simbol borbe za slobodu i nacionalno ujedinjenje. Ipak APisov uticaj niej bio ogrančen samo na vojne poslove.

U političkom vrtlogu Sbije pred Prvi svetski rat, bio je nezaobilazna figura i igrač koji je od ključnog značaja diktrao pravac politike i vojne strategije. Podržavao je mnoge mlade ljude koji su delili ideale, a među njima je bio o Gavrlo Princip. Poznato ej da je Apis imao sukobe sa Kraljevima, političarima i sa svima onima koji us mu stalali na put.

Borio se protiv kralja Alksandra Obrenovića i Kralja Petra Karađorđevića smatrajući ih tiranima koji su obeščastili i ponzili srpsku vojsku. Ultimatum Austrougarske bila je kap koja je prelila čašu.

Solunski proces 1917, bio je trenutak kada je sve došlo na naplatu, stajao je ored sudom svestan da ga čeka sudbina koju je možda i zaslužio. Steljan je zajedno sa Radetom Malobabićem, Ljubom Pulovićem 16. juna 1917. godine.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter