Izvor: Dnevni Puls
07.07.2024 u 09:12
0

ŽIKICA JOVANOVIĆ ŠPANAC JE NA DANAŠNJI DAN UBIO DVA ŽANDARMA

Žikica Jovanović Španac ubio je na današnji dan 1941. godine u Beloj Crkvi iz zasede dva žandarma i taj događaj je decenijama slavljen kao početak ustanka u Srbiji protiv njemačkog okupatora – međutim 2008. godine ubijeni žandarmi su rehabilitovani.

Sudija Gojko Lazarev obrazložio je tu odluku svedočenjima po kojima su “Španac i lokalni alkoholičar Cvetin Soldatović pucali na obične srpske žandarme Bogdana Lončara i Milenka Brakovića iako tamo i na 50 kilometara u okolini nije bilo nijednog nemačkog vojnika”.

DUŠA MI SE SLOMILA: Agonija koja je trajala 32 godine

Te činjenice pokazuju da to nije mogao biti početak ustanka protiv okupatora već početak borbe za vlast i komunističke revolucije – rekao je predsednik Višeg suda u Šapcu.

Sudiji su nakon 11. decembra 2008. godine, kada su rehabilitovni ubijeni žandarmi, upućivane “oštre reči”.

Datum 7. jul, kada je 1941. godine politički komesar Žikica Jovanović Španac na ivanjdanskom vašaru u Beloj Crkvi kod Krupnja ubio srpske žandarme Bogdana Lončara i Milenka Brakovića slavljen je do 2001. godine.

Prvoj proslavi 1945. prisutvovao je i Josip Broz Tito, koji je predložio Jovanovića za narodnog heroja.

Ubijenom Bogdanu Lončaru 2000. godine podignut je spomenik u porti Crkve Svetog Đorđa u Beloj Crkvi, a pored njega je 2002. podignut i spomenik njegovom kolegi Milenku Brakoviću.

Lončar i Braković su ubijeni bez odluke suda i bez sprovedenog postupka, samo iz ideološko-političkih razloga, kao žrtve progona i nasilja, čime je povređeno njihovo pravo na život – naveo je sudija Gojko Lazarev u obrazloženju rehabilitacije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter