Doktor Voja upozorio Srbe na štetnost voćke koju svakodnevno tamane: “Testirao sam na sebi, šećer mi ode na 15“
Obratite pažnju na ovu namirnicu čiji uticaj na zdravlje je objasnio doktor Vojislav Perišić
Kada je sezona grožđa, brojni nutricionisti ističu da je odlično za kosti i vid. Tačno je da ima brojne zdravstvene prednosti, ali i da pojedinim ljudima može da smeta. Gostujući u „Jutru“ na Prvoj, gastroenterolog dr Vojislav Perišić objasnio je kako grožđe utiče na zdravlje, kojim ljudima može da napravi smetnje, kao i da ga je testirao na sebi.
Grožđe sadrži mnogo bitnih vitamina i minerala. Ovo voće sadrži visok sadržaj antioksidanasa koji može da spreči hronične bolesti. Oni potpomažu popravke oštećenja ćelija nastala slobodnim radikalima, a jedan od antioksidanasa, resveratrol, klasifikuje se kao polifenol.
„Crno grožđe je bolje, zato što je ispod korice najveća koncentracija antioksidanasa. U crnom ima više resveratrola nego u belom. Zato su crna vina bolja, mnogo bolja. Grožđe je čudo hranljive vrednosti“, rekao je dr Voja, a na pitanje da li je istina da sprečava zgrušavanje krvi, oduzetost srčanog mišića, poboljšava cirkulaciju i ublažava upalne bolesti creva, gastroenterolog kaže:
„Ja sam to odavno rekao. Odmah da vam kažem, ako pojedete pola grozda, imaćete perfektnu stolicu. Svi mi imamo masne plakove u krvnim sudovima. Taj masni plak posle 30. godine svako ima. Ne plašim se plaka, jer je on opasan kada se upali. Ako je CRP normalan, znači da plak nije upaljen. Grožđe upravo sprečava upalu plakova. Imamo ga, ali neće napraviti upalu. To je smisao grožđa“, kaže dr Perišić i dodaje:
„Grožđe ima minerale magnan i kalijum. Magnan dobro deluje na anemiju. Izvanredan je i za kosti. Kalijum daje snagu, snagu mišića. Bez kalijuma ne možemo ništa. Negde oko 10 sati treba da pojedete malo grožđa. Ako želite da budete u formi, treba da jedete grožđe“, kaže doktor, dodajući da grožđe pomaže i kod depresije.
Iako mnogi ljudi vole da izbegavaju semenke, dr Voja napominje da su one najkvalitetnije.
„Nikako nemojte da izbjegavate semenke, one imaju najkvalitetnije ulje sa omega 3 masnim kiselinama. U radnjama imate ulje od semenki grožda, isto kao i maslinovo ulje. Nemojte da ih pljujete, progutajte ih. Grožđe je čudo. Ljudi koji imaju povišen šećer, trebalo bi da izbegavaju grožđe. Crno je slađe. Oni koji imaju hiperglikemiju i insulinsku rezistenciju ne mogu da jedu grožđe, kao i oni koji imaju hipertenziju“, rekao je gastroenterolog i otkrio šta treba da jedu oni koji tegobe sa želucem.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74