Izvor: Kurir
09.07.2024 u 17:37
0

VODIČ ZA LETO 2024: Evo kada bi trebalo da isključite klimu u autu i šta morate imati u automobilu!

Temprature izmerene u hladu ove sedmice će ići do paklenih 40 stepeni Celzijusovih, lokalno i stepen, dva više. A sezona godišnjih odmora je počela, pa mnogi su se zaputili put mora. Uglavnom porodično. I sa neretko malom decom.

Svako ko putuje automobilom na dužoj relaciji mora da ima bar dva litra vode po osobi, hranu, važna je i ispravna auto-klimu, ali i dovoljno goriva u rezervoaru upravo zbog rada klime, posebno ako se na vrućinama duže čeka na granici! Važan savet je da u toj koloni nikako ni vozač ni ostali putnici, posebno deca, ne izlaze napolje i šetkaju okolo, kao što se može videti.

SRPSKI TURISTI DOŽIVELI PAKAO PO POVRATKU U SRBIJU: U autobusima nas dočekao HOROR

Temperatura u vozilu ne bi trebalo da bude niža sedam do deset stepeni u odnosu na spoljašnju. Ako je vožnja na neku kraću destinaciju onda je savet da se ne uključuje klima već da se otvore prozori i napravi promaja.

Nikako s plaže pravo u kola

Kako rashladiti auto koji je dugo bio na suncu

Milan Marinković, serviser auto-klime, kaže da auto-klimu nije neophodno servisirati neposredno pre puta, ali je bitno to uraditi dva puta godišnje odnosno na šest meseci.

– Servis obavezno treba uraditi zbog nakupljenih bakterija i virusa. Čist filter dozvoljava bolji protok vazduha i klima je efikasnije i ekonomičnija. Kada auto dugo ostavljate na suncu ispred smeštaja ili pored plaže bez hlada još ako je tamnije boje ugrejaće se previše. U takvim slučajevima nemojte odmah sedati u vozilo, već vozač jedno 15, 20 minuta pre nego što krenete treba da otvori sve prozore da vazduh prostruji, a onda i jedno desetak minuta da bude uključena klima kako bi se temperature koliko toliko ujednačile. Tek nakon toga možete sesti u auto. Pazite da sve vreme imate dovoljno goriva zbog klime koja radi stalno – savetuje Marinković.

Na more bi valjalo putovati u ranim jutarnjim ili večernjim satima jer su manje gužve, a i vrelina dovodi do bržeg umora i iscrpljenosti vozača. Lekari ističu da je pauza od po 15 minuta na svaka dva sata važna.

Dr Saša Milićević

Bez gaziranih pića

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da roditelji tokom letnjih putovanja decu moraju stalno da hidriraju.

– Veliki deo tela deteta je voda koju brže gube od odraslih i zato moraju stalno da se rehidriraju. Bebe moraju redovno da sisaju jer kroz majčino mleko dobijaju i hranu i tečnost. U kolima ne sme da bude previše hladno jer kod dece centar za termoregulaciju nije razvijen. Stalno treba proveravati da li su deci hladne ruke ili noge – kaže dr Milićević:

– Nikako ne treba uzimati gazirane sokove koji pospešuju žeđ zbog šećera, već bi trebalo poneti običnu vodu, limunadu ili neki domaći sok.

Pedijatar kaže i da su zbog velikih gužvi na granicama velika i zadržavanja, ali da tada ne bi trebalo izlaziti napolje. – Razlika u temperaturi je velika i najbolje bi bilo sačekati u autu pod klimom. Ako su duže relacije ne bi je trebalo gasiti.

Vodu pre puta ohladiti, vozač ne sme da seda za volan praznog želuca, a ukoliko se desi da nekome muka ili da se ruke tresu obavezno treba da pojede i nešto slatko.

Savet majke

Stavite pelene na prozore

Postoje raznorazne zavesice i štitnici od sunca za prozore pozadi u automobilu, gde su i smeštena deca, ali jedna čitateljka Kurira kaže da uvek ostane dovoljno prostora da sunačani zraci se probiju i da je najefikasnija zaštita staviti pelene.

– Pelenica je tanka i ne privlači sunce, a odlično štiti dečije glavice koje mogu da izgore – kazala nam je ona.

Što se garderobe tiče treba obući nešto lagano, udobno i svetlijih boja, dok vožnja u papučama je rizična, a u Grčkoj, recimo, i kažnjiva.

Važno pravilo

Ugasiti klimu pred dolazak na odredište

Barem na nekih 500 do 600 metara pre nego da stignete na odredište trebalo bi da isključite klimu i malo odškrinete prozor kako bi se uređaj osušio da kasnije ne bi došlo do buđi i naprijatnog mirisa, a topao vazduh ispunio kabinu i tako se telo malo priviklo na ono što ga očekuje kada budete stali.

Neki od slučajeva smrti dece od toplotnog udara

  • Policija u San Antoniju uhapsila ja majku koja je po pakleno vrelom danu u automobilu ostavila svoje troje dece i otišla u šoping! Kako je preneo CNN, tragedija je izbegnuta nakon što je jedan od prolaznika slučajno video decu zaključanu u vozilu i pozvao policiju.
  • U Kninu, otac, profesionalni vojnik, prošle godine osumnjičen je da je izazvao smrt deteta koje je satima po vrućini ostalo zaključano u crnom automobilu. Otac je policijskim inspektorima rekao da je bio uveren da je dečaka odvezao u vrtić
  • Četvorogodišnja devojčica koju su radnici gradilišta pronašli u zatvorenom automobilu u Rovinjskom Selu preminula je u riječkoj bolnici. Otac ju ostavio u automobilu da je ne bi budio, a pritom nije upalio klimu i sve prozore je ostavio zatvorene da u automobil ne bi ulazila prašina sa gradilišta
  • Telo četvorogodišnje devojčice pronađeno je u automobilu u dvorištu kuće u mestu Donja Piskavica. Kako su naveli mediji, uzrok smrti je ekstremno pregrevanje. Igrala se u zatvorenom automobilu, parkiranom na suncu, a da niko od starijih nije obratio pažnju.
    • Jednoipogodišnji dečak preminuo je u Sanskom Mostu kada je iz klimatizovanog automobila izašao na znatno višu temperaturu. Policija je tada saopštila da je mališan sa roditeljima doputovao iz Švedske.
    • Jednogodišnja devojčica je umrla od vrućine, a majka je posle devet sati shvatila da ju je ostavila u kolima kad ju je pozvao suprug koji je došao po devojčicu u vrtić, a nje tamo nije bilo. Majka je kasnila na posao u Ohaju i zaboravila da je povezla dete.
    • 27. juna devojčica sa Floride tragično je preminula od ekstremne vrućine nakon što je ostavljena zaključana u usijanom automobilu dečka njene majke, dok su oni išli na posao
    • – Petogodišnja devojčica umrla je u automobilu u kampu La Piodela u Muzanu u Švajcarskoj. Majka ju je samu ostavila u vozilu. Spasioci su pokušali da je ožive. Automobil se nalazio na 200 metara od kamp prikolice u kojoj se porodica odmarala.

    Tragedije neizbežne ako se ne pazi

    Lekari apeluju na roditelje da nikada i nigde ne ostavljaju decu samu u automobilu na vrućinama! Svedoci smo mnogih tragičnih slučajeva koji opominju na veliki oprez. Primera radi, u toku jednog sata temperatura, pokazala su merenja, u automobilu parkiranom na suncu na 35 stepeni porasla je do prosečnih 47 Celzijusa.

Bez putne apoteke ne idite na put

  • lekovi za snižavanje temperature
  • lek protiv mučnine
  • probiotik
  • prašak sa elektrolitima za rehidrataciju
  • sprej za nos
  • lek protiv alergija
  • lek za bol u grlu
  • kreme za opekotine
  • kreme sa zaštitnim faktorom

Kontrolna ploča u automobilu je dostizala do prosečnih 69 stepeni, volan je merio 53 stepena, dok su se sedišta zagrijala na prosečno 51 stepen.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter