Izvor: ALO
10.07.2024 u 08:37
0

LITIJUM JE MOŽDA NAJVEĆA ŠANSA KOJU IMAMO: To je strateško pitanj, pogledajte odluke Nemačke, Portugalije, Francuske…

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali gost je jutarnjeg dnevnika

Ministar finansija govori o važnim temama za našu zemlju.

Šta za Srbiju znači završetak treća revizija stend-baj aranžmana MMF, glavna je tema o kojoj govori ministar finanasija.

Veoma je važna i lepa vest treća revizija stend-baj aranžmana MMF. Uspešno smo to završili. NJihove izjave dokazuju da je Srbija svetla tačka kada se pogleda globalna i evropska ekonomija. Ostvarili smo sve ciljeve, a novi ciljevi su tek pred nama – rekao je on.

Ulažemo u nove projekte, infrastrukturu, obrazovanje, sve što podie životni standard Srbije. Bitno je što nam MMF daje daje vetar u leđa. Prvi smo u BDP-u, imali smo juče i sednicu saveta za BDP, hoćemo i gledamo ako uspemo do 3,8 odsto rastam, možda čak i 4, dakle to su  ogromne cifre kada pogledate da je mnogo manji rast u celoj Evropi.

Imamo na računu 700 milijardi dinara – istakao je Siniša Mali.

– Držimo sve pod kontrolom – naveo je i dodao da smo spremni da reagujemo i uprkos globalnim krizama.

– Imamo jasan cilj da 2027. godine sa Ekspom predstavimo na najbolji način.

Polako ali sigurno sa ekonomijom pokazujemo da smo pobednici.

O litijumu

Danas bez litijuma koji postaje ekonomska i politička tema za ceo svet, ne možete da proizvodite ni mobilne telefone ni električne automobile, to postaje sirovina za budućnost. Polovinom prošlog veka to je bila nafta. Porttugalija, Francuska i Nemačka su shvatili to, on je od nacionalnog značaja, zbog litijuma se vodi sukob u Ukrajini, to je najvažnije pitanje za sve nas. Hoćemo da razgovaramo sa svima o tome, da vidimo da li Srbija može ume i zna da iskoristi taj potencijal i da postanemo jedan od glavnih igrača i u Evropi i u svetu, kada su strateške stvari u pitanju. Pod tim ne mislim na litijum, govorim o celom lancu vrednosti.  Kada bi ga napravili bio bi između 10 ili 12 milijardi evra našem BDP-u.Hoćemo da rastemo još više. Ako jedan projektar može toliko da doprinose , onda shvatate zašto je to toliko važno. Ceo taj lanac je 20.000 novih radnih mesta. Ljudi traže izvore rasta, mi imamo Expo, Srbija 2020, gradimo nove puteve i saobraćajnice, njih 9, do kraja godine biće nam gotova pruga do mađarske granice. Ulažemo u energetiku, zdravstvo, škole. Tražimo mogućnost da zaradimo da bi ubrzali rast i razvoj naše zemlje.

– To je dugoročni projekat. Ekološki standardi su prioritet. Pitanje je hoćemo li komparativnu prednost koju imamo i tako doprineti daljem rastu i razvoju – rekao je Mali govoreći i dalje na temu litijuma.

Rast plata i penzija

Što je veći BDP imate više novca u budžetu. Onda imate više novca za  veće plate, penzije. Mi smo u aprilu imali prosečnu zaradu od 825 evra, za skoro 10 odsto više u odnosu na april prošle godine. Do decembra sledeće godine ćemio imati prosečnu zaradu 1000 evra. Da li jhoćemo još? Hoćemo. Do 2027. 1400 evra. Plate idu gore, penzije idu gore, hoćemo da još ubrzanije rastemo, da to građani osete na svom džepu.

Obnovljiva energija

Umesto kotlarnica za ugalj koristićemo nove sisteme za prečišćavanje. Imaćemo čistiji vazduh, sitne stvari kojima pokazujemo da brinemo o ljudima. Ako sve pametno uradimo, možemo da budemo veliki pobednici.

Veće izdvajanje za prvo i drugo dete

Idemo sa podizanjem iznosa za prvrođeno i drugorođeno dete – 500.000 i 600.000 dinara, za trećerođeno i takođe četvrto. Danas je odluka, imamo raspravu 17. jula biće sednica rasprave na ovu temu u Beogradu. Idemo u parlament sa time, usvajamo zakon i idemo u  njegvou primenu. Mislim da je realno da se to usvoji u septembru, ili oktobar, znaćemo uskoro datum.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter