Izvor: BSC HAPPY
10.07.2024 u 09:10
0

DOBRO JUTRO SRBIJO: Kako smo ponizili našu najveću ženu

Danas, sa gostom Markom Aleksićem istoričarem, govorimo o Milunki Savić

Milunka Savić Gligorević (Koprivnica, 1890. ili 28. jun 1892 — Beograd, 5. oktobar 1973) bila je srpska junakinja Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“, kao i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Ranjavana je u borbama devet puta, a zbog neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali „srpska Jovanka Orleanka“. Dobila je mnoga odlikovanja, među kojima i dva francuska ordena Legije časti i medalju „Miloš Obilić“. Jedina je žena na svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom. Nakon rata i formiranje nove države Kraljevine SHS/Jugoslavije boravi sa vojnom službom u Mostaru.

  • Ona je srpska heroina ali treba reći pravu istinu, ona je svetska heroina i najodlikovanija žena ratnica. Potekla je iz jedne seoske sredine to je ono što je meni zanimljivo, u smislu ko je stvorio jednu takvu izuzetnu ličnost. Mi smo skloni da to prepisujemo njenim ličnim talentima da se desilo čudo, smatram da je za to zaslužna naša tradicionalna kultura ona se vaspitavala upravo na toj kulturi rekao je Marko Aleksić istoričar.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter