Izvor: Kurir
10.07.2024 u 17:02
0

POČEO SAMIT NATO: Entoni Blinken: Avioni F-16 su na putu za Ukrajinu, stižu tokom ovog leta

NATO samit u Vašingtonu. Drugog dana samita govorio je američki državni sekretar Entoni Blinken. Kaže da je slanje odbrambenih sistema u Ukrajinu, poput sistema Patriot i drugih, ključno za odbranu infrastrukture i ukrajinskog naroda.

– Najvažnije je da se otključaju ekonomske investicije u Ukrajini. To je posao broj jedan za Ukrajinu i Alijansu, ali to je samo deo paketa koji smo sastavil. U ovom trenutku u Ukrajinu ide pošiljka borbenih aviona F-16 koje su obezbedile Danska i Holandija – naveo je Blinken na marginama samita. Inače, to je zvanično potvrđeno u zajedničkoj izjavi predsednika SAD Džozefa Bajdena, holandskog premijera Dika Šufa i danske premijerke Mete Frederiksen.

PUŠTENA UZ KAUCIJU: Optužena bivša prva dama Francuske

– Mi, kolideri Koalicije vazdušnih snaga za Ukrajinu, radimo na obezbeđivanju operativnih borbenih aviona F-16 Ukrajini.

Vlada Danske i Holandije su u procesu donacije F-16 američke proizvodnje Ukrajini, uz podršku Sjedinjenih Država. Proces prenosa ovih F-16 je sada u toku, a Ukrajina će ovog leta leteti operativnim F-16. U ovom trenutku nismo u mogućnosti da pružimo dodatne detalje zbog operativnih bezbednosnih razloga. Zahvalni smo Belgiji i Norveškoj što su se obavezali da obezbede dodatne avione, kao i ostalim članicama Koalicije za sposobnosti vazduhoplovstva na njihovoj podršci. Nastavićemo da zajednički koordiniramo u podršci sposobnosti Ukrajine da se odbrani od ruske agresije – stoji u saopštenju.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter