Izvor: ALO
12.07.2024 u 07:08
0

NA PETROVDAN JE OVO STROGO ZABRANJENO: Veruje se da privlači nevreme, a jedno od verovanja vezano je za JABUKE

Petrovdan, praznik posvećen apostolima Petru i Pavlu, obeležava se u petak i označava završetak Petrovdanskog posta

Apostoli Petar i Pavle se u hrišćanstvu smatraju prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere.

Ovaj praznik je u Srbiji poznat kao Petrovdan, a obeležava se kao slava mnogobrojnih pravoslavnih porodica.

Petrovdanskim slavljem završava se apostolski ili petrovski post vernika, s tim što se na Petrovdan i dalje posti, jede riba, ukoliko padne u posne dane sredu ili petak, kao što je to ove godine slučaj.

Sveti apostol Petar, ribar Simon iz Vitaide, prvi je od učenika Gospoda Isusa Hrista koji je izrazio nepokolebljivu veru u Hrista i njegovu misiju, otkuda je od Hrista i dobio ime Petar – Kifa što znači kamen, stena, to jest njegova vera u Gospoda Isusa bila je tvrda kao stena.

On je pisac dve poslanice u crkvi znane i kao Saborne Petrove poslanice koje su pridružene Novom zavetu. Svetom apostolu Petru Gospod Isus poverio je vino, pšenicu i ključeve Carstva nebeskog, pa se s tim znamenjem i slika na ikonama.

Kao episkop propovedao u Palestini, Siriji, Maloj Aziji i Antiohiji. U crkvi svetog Petra i Pavla u Rimu čuvaju se verige (lanci, okovi) svetog apostola Petra kao znamenje snage svetitelja, a u koje ga je okovao car Irod, progonitelj Hrišćana.

U srpskom narodu mnogobrojne su i porodice koje slave krsnu slavu Časne verige Apostola Petra u spomen na njegovu nepokolebljivu veru u Gospoda Isusa. Sveti apostol Pavle rodom je iz Tarsa.

Pre no što je poverovao u Gospoda Isusa Hrista Spasitelja i Izbavitelja roda ljudskoga od zla, Sveti apostol Pavle se zvao Savle i bio je progonitelj hrišćana.

TOPLOTNI UDAR PRŽI SRBIJU: Nazire se kraj vreline, evo kada stižu PLJUSKOVI

Običaji i verovanja

Tradicionalno, veruje se da Sveti Petar čuva decu u raju i na Petrovdan im deli jabuke.

Zbog toga majke koje su izgubile dete, ne jedu jabuke na ovaj dan kako njihovo dete u raju ne bi ostalo bez svog dela.

Takođe, na Petrovdan se jabuke ne seku nožem, ne lome, niti bacaju, jer se veruje da to može privući nevreme.

Na ovaj dan se ne radi u polju niti se obavljaju teški fizički poslovi. Majke prave kolač ili pitu od jabuka i dele je deci i ukućanima.

Sveti Petar je takođe poznat po tome što drži ključeve od raja i postavio je kovača na Mesec da ga okuje i sačuva za ljude.

Мlečni put (Nebeska slama) i sazvežđe Labuda (Nebeski krst) pripadaju njemu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter