Izvor: KURIR
12.07.2024 u 12:23
0

VAŽNO OBRAĆANJE PREDSEDNIKA: Meni se žuri da sačuvam MIR! Ti kojima se žuri u sukobe, neka razmisle šta rade

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić govori danas o svim važnim temama za Srbiju i njene građane.

O napadima na Srbiju

– Nedvosmisleno je jasno da se Srbija suočava sa brojnim političkim izazovima koje nije sama stvorila i za koje ni na koji način nije ni odgovorna. Sukobom na teritoriji Ukrajine, pre dve i po godine, mnogi su u okruženju iskoritili to za napad na Srbiju, Srbija samo unižena, ekonomski uništena, politički iscepkana, podeljene, otete teritorije, samo ta Srbija može da bude dobrodošla. Mi smo pre 24 sata imali priliku da pratimo događaje u Srebrenici, 29 godina od masakra u Srebrenici i umesto da to bude prilika za reči pomirenja, za reči poštovanja prema žrtvama, Srbija, njeni građani i srpski narod u celini bili su izloženi ne samo pogrdama, ne samo neistinama već i direktnim pretnjama.

– Moralno sakaćenje Srbije, oni u okruženju, koji su uvek služili stranim interesima i čiji je jedini suštinski interes, videćete da se pozivaju na međunarodnu podršku neželeći da probleme rešavaju sa Srbima, nego žele da imaju podršku dominantnog dela zajednice, računajući da će tako moći da uništavaju Srbiju.

O ekonomskoj situaciji

– Što se tiče finansija stojimo dobro, struja se očekuje da bude najskuplja u poslednjim mesecima i svi rekordi potrošnje se obaraju, nešto na šta nismo naučili ranije, da ćemo u letnjim mesecima da trošimo više struje i biće problema u snabdevanju, a verujemo da ćemo otvaranjem bloka tri uspeti da rešimo sve probleme. Što se finansija tiče likvidni smo, radimo na popunama robnih rezervi, kao što sam tražio da sve bude 100 odsto, da svi magacini moraju da budu puni. Uskoro krećemo u akciju nabavke lekova, postoji veliki interes za one lekove koji spadaju u prvu pomoć i moraćemo da obezbedimo svoju zemlju da ne bi došlo do nestašice.

– Kupili smo pet tona zlata, rezerve su nam na najvišem nivou i naše devisne rezerve su na rekordnom nivou, to govori o finansijskoj snazi Srbije. Mi dobro znamo posebno na to ukazuje izveštaj MMF koji govori o veoma dobroj, vrlo dobroj i izuzetnoj finansijskoj situaciji koja postoji i njima je jasno da rezultati koja je Srbija postigla su oni koji daju nadu, šansu i priliku da na svaki mogući način ubrzano napredujemo i mnogo brže nego većina drugih u okruženju.

– U subotu i u nedelju biću u dvodnevnoj poseti Egiptu i naši veliki i važan zadatak je da sa arapskom republikom Egipat uspostavimo najbolje odnose, a ono što je značajno je ugovor o slobodnoj trgovini. Posao države je da našim privrednicima omogući pristup širem tržištu.

DMITROV JASNO I GLASNO: Ujedinjenje desnice moglo bi da utiče na politiku EU prema Ukrajini i proširenju

– Posle posete Egiptu imaćemo odlazak u London gde je sastanak evropske političke zajednice, a već 19. jula očekujemo veliku posetu u Srbiji, posle toga očekujemo velike ekonomske događaje za našu zemlju. Biće leto u kom moramo da postavimo stvari da se ne mirimo sa preprekama, zaustavljanjem, već da krčimo put u budućnost i građanima obezbeđujemo bolji život.

O EXPO

– Vodimo veliku bitku za ispunjenje rokova koje smo postavili za EXPO, ne govorim samo o gradilištu EXPO, već i o svim našim zadacima i radovima koje smo preduzeli i koji su od značaja. U najvećoj meri uspevamo zahvaljujući ogromnom radu i energiji radnika, preduzeća i zahvalan sam im na tome što po ovoj vrućini naporno rade i ne prekidaju radove.

– Moći ćete da pratite radove na nacionalnom stadionu i EXPU, imaćemo reflektore, tri smene, da vidite kako rade i kako naša zemlja napreduje.

Vučić je, podsetimo, reagovao juče na izjave Denisa Bećirovića, predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine, koji je u Potočarima napao vlasti Republike Srpske, a onda udario i na Beograd i na predsednika Srbije.

– Nekima se veoma žuri da i svoj i druge narode uvedu u nesreću. Meni se žuri da sačuvamo mir i stabilnost i da nastavimo sa ovakvim projektima. Ti kojima se žuri u sukobe, neka dobro razmisle šta rade. Loše je to što rade i za naš i za njihov narod, ne razumem zašto – naveo je predsednik Vučić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter